IMG_3228

Allemaal anders…

Zonder twijfel kan ik zeggen dat iedere te adopteren Galgo of Podenco die op onze site staat lief is en hunkert naar liefde. Dat zij allen een aai, een warme plek om te slapen en lekker eten zeer waarderen.

Echter ze zijn allemaal verschillend. Veel honden uit Spanje waarderen het om met rust gelaten te worden. Vaak komen zij vanzelf die aai halen of om aandacht vragen. Sommige blijven altijd afwachtend. Ook zijn er die niets liever willen dan spelen de hele dag of als een schaduw achter je aan lopen. Er zijn honden die extreme verlatingsangst hebben, baknijd, honden die prullenbakken plunderen of de kat van de buren het liefst een kopje kleiner zouden maken.

Zelf heb ik drie Galgo’s die alledrie totaal verschillend zijn.IMG_3044

Dat vraagt dus ook om een andere benadering. Zowel in de normale omgang als in het aanleren of afleren van bepaald gedrag. Ik heb geleerd te kijken naar wat ze doen, wanneer en hoe. Ik respecteer wat ze fijn vinden en vooral wat niet. Honden met een rugzak zijn vaak extra gevoelig voor stress dus voelen jouw onzekerheid ook goed aan. Door je te verdiepen in hoe je hond in elkaar steekt word je zelf zekerder en dat merkt je hond absoluut. Hij of zij leert jou kennen en andersom.

Het duurt ook een tijd voor de hond zichzelf wordt nadat hij/zij uit Spanje is gekomen. Eerst moet hij alles ervaren, leren hoe het er hier aan toe gaat én leren om die nieuwe mensen te vertrouwen.

Mijn honden leren mij iedere dag dat zij individuen zijn, net als wij mensen. Bij alles wat ik doe bij de honden bedenk ik me altijd, doe ik dit omdat de hond het wil of omdat ík het fijn vind?

Onze jongste kruipt het liefste in je. Onze middelste vindt een kus op zijn koppie heel onprettig dus doe ik het niet. Onze oude lieve diva houdt van een knuffel en een aai maar heeft ook heel graag de ruimte en rust.

Geweldig is het wanneer zij hun eigen karakter durven te laten zien. Dan kun je zeggen dat de hond zich veilig voelt, weet dat het goed zit, dat jij oké bent en hij wel voor de rest van zijn leven bij jou op de bank wil hangen.

IMG_3152Esther Versluijs