Honden

andere-dieren
Laat, indien mogelijk, de honden eerst buiten (bijvoorbeeld in de tuin) met elkaar kennismaken en ga samen een stukje wandelen. De kennismaking met een andere hond levert zelden problemen op. Een galgo zal in principe een confrontatie altijd uit de weg gaan en toegeven, hij zoekt geen ruzie en schikt zich al snel in zijn ‘lot’ van onderdanige hond als dit de vrede handhaaft in huis.

Katten

Helaas weten wij niet altijd of uw nieuwe hond gewend is aan katten. De kattentest in de shelter in Spanje is slechts een momentopname en is nooit volledig betrouwbaar. De galgo is een jachthond, dus hou dit altijd in gedachten. Neem voor de kennismaking met uw kat(ten) altijd het zekere voor het onzekere. Lijn de hond aan voor hij de eerste kennismaking heeft met de kat(ten). Ook voor de kat is het namelijk wennen, opeens zo’n viervoeter erbij. Het komt ook voor dat de kat met een kerstboomstaart naar de hond reageert en meteen een fikse mep uitdeelt. De meeste galgo’s zullen de katten in het huis accepteren als een deel van de roedel. Maar zorg ervoor, zeker in het begin, dat de kat altijd een ontsnappingsmogelijkheid heeft, bijvoorbeeld door de huiskamerdeur op een haak te zetten waar de kat wél door de ontstane kier kan, maar de hond niet. Ook kan de plantenspuit hier goede uitkomst bieden wanneer uw hond toch naar de kat uitvalt. Hoewel de meeste katten goed in staat zijn voor zichzelf op te komen, mag u nooit vergeten dat uw hond in staat is met een beet een klein dier als een kat te doden. Ook kan het zo zijn dat de hond uw kat(ten) in huis accepteert als lid van de roedel, terwijl hij ze in de tuin als prooi achterna jaagt.

Wij adviseren dan ook de kat en de hond nooit alleen te laten in een ruimte waar de kat geen mogelijkheid heeft om zich te verstoppen of ergens hoog op te springen. Katten worden instinctief gezien als prooi en zullen, als uw hond de kans krijgt, achterna gezeten worden. Gelukkig gaan de meeste galgo’s binnen enkele dagen goed om met hun nieuwe harige vriendjes en velen slapen samen in een mand.

Kleine knaagdieren

Hiervoor geldt een nog grotere voorzichtigheid. Hoewel wij mensen kennen waarbij de tamme ratjes en konijntjes over de honden lopen, adviseren wij u toch om zeer voorzichtig te werk te gaan wanneer u deze dieren samen houdt. Een hap van uw hond kan het einde van uw ratje of konijn betekenen en een hoop verdriet voor u. U mag de hond dit nooit kwalijk nemen want het is zijn natuur. U bent degene die beter moet we­ten.

Paarden

Vele galgo’s zijn bekend met paarden. In Spanje wordt namelijk nog vaak gejaagd per paard. Dus de vorige eigenaar van uw huisgenoot was waarschijnlijk ook in het bezit van zo’n edele viervoeter. Best mogelijk dat uw hond bij de paarden in de stal heeft gewoond.
Het kan dus zijn dat uw hond enthousiast naar een paard rent. Maar de paarden hier zijn dit niet gewend. Uw hond zou ernstig gewond kunnen ra­ken doordat hij in zijn enthousiasme het paard laat schrikken of er achteraan gaat rennen. Een trap is voldoende om een aantal gebroken botten te veroorzaken. Met een beetje begeleiding kunnen zij echter snel leren hoe met een paard om te gaan.