De Bodeguero, wat is dat? Is het een Jack Russel? Nou nee, absoluut niet.

Qua uiterlijk hebben ze veel weg van een Jack Russell, maar eigenlijk hebben deze 2 rassen niks met elkaar te maken. Doordat het zo’n onbekend ras is, willen we u graag informeren en u er van overtuigen om een Bodeguero’s een warm thuis te geven.

Een stukje geschiedenis

De Bodeguero is voornamelijk gefokt om in de Spaanse wijnboerderijen (bodega’s) ratten en muizen te vangen die onder de wijnvaten zitten. Einde van de 17e eeuw brachten Engelse sherry handelaren, die in en rond Jeréz zijn eigen wijnmagazijnen bouwden, de Smooth Fox Terrier het land binnen. Daarna is deze gekruisd met lokale rassen door de landarbeiders. In de magazijnen in de haven en ook in het binnenland wemelde het van de ratten en muizen en er was grote vraag naar een goede knaagdieren jager. Het ras is voornamelijk wit, omdat de hond daardoor goed zichtbaar is in de donkere wijnkelders.

Een Bodeguero als huisgenoot

De schofhoogte van de Bodeguero is gemiddeld rond de 40 centimeter, iets onder de knie. Hun gewicht is circa 9 kilo. Ze hebben een gladharige vacht die weinig verzorging nodig heeft. De gezondheids- en lichamelijke klachten zijn minimaal. Bodeguero’s houden van het leven en dat stralen ze uit. Ze zijn leuk, blij en vooral heel sociaal. Samen willen ze met u de wereld ontdekken. Vreemde mensen begroeten ze netjes. Ze staan er bekend om, dat zij zich snel aan hun nieuwe omgeving aanpassen. Bodeguero’s zijn hondjes die behendig en leergierig zijn. Ze worden niet zenuwachtig of vervelend als ze geen grote wandelingen maken, maar hun gespierde lichaampje kan een goede wandeling prima aan. Houdt er rekening mee dat hij in het asiel niet veel beweging heeft gehad, dus bouw de loopafstanden geleidelijk op. Bodeguero’s zijn ook heerlijke schoothondjes, ze voelen zich gauw op hun gemak en kruipen graag naast u op de bank. Ze zijn dol op een knuffel van de baas. Met kinderen kunnen ze het over het algemeen goed vinden, een spel met de bal zijn ze altijd voorstander van. Wat de leeftijd van de bodeguero ook is, het brengt weer gezelligheid in huis.

Eenmaal gewend vind hij alles fantastisch! En ja, ook de bodeguero glimlacht! Let wel op: het is en blijft een jager, al worden ze vaak in het asiel achter gelaten omdat ze dit niet goed doen, het instinct zit erin. Laat hem dan in het begin als u hem nog niet zo goed kent, alleen los op veilige stukken, waar u hem goed kunt zien. Hij heeft een mooi stevig, lekker compact gespierd lijfje, op mooie hoge elegante pootjes, en een lekker glad velletje. En dan zijn prachtige batman koppie! Het is een echt knuffelbeertje!

Net als de podenco en de galgo is de bodeguero nog een heel oorspronkelijk hondje,dat weinig (leuk) contact met de mens heeft gehad. Ook het leven in huis kennen ze nauwelijks, al bevalt ze dat al snel!

Veel geduld en liefde is dan ook van belang om hem op zijn gemak te stellen en te laten wennen aan alles. Het zijn in feite nog echte honden, laat ze dat dan dan vooral ook kunnen zijn en u hebt er een heerlijke lekkere gekke, super lieve en trouwe vriend voor het leven aan!

  • Hebt u de pech een luie bodeguero te pakken te hebben, neem hem of haar gewoon lekker mee in de rugzak!
  • En mocht hij al een keer helemaal supertrots met een muis of rat aan komen zetten, schrik dan niet, en wordt vooral niet kwaad, maar bedank hem vriendelijk voor zijn cadeau. Het is juist zijn of haar manier om u eens fijn te bedanken en eens lekker extra in de bloemetjes te zetten!