de-hond-bij-u-thuisNadat u uw keuze heeft gemaakt is het wachten op het moment dat er een reismogelijkheid is voor uw nieuwe huisgenootje. U kunt alvast een eigen plek in huis inrichten. Dit hoeft niet al meteen een grote mand of kussen te zijn maar een oud dekbed in vieren gevouwen met een hoes erom voldoet ook voor de eerste dagen. Hetzelfde geldt voor een halsband en veiligheidstuigje: leen er desnoods even een en koop een passende band/veiligheidstuigje en mand als uw hond er is. Dan weet u de juiste hoogte, halsmaat etc. En wat gaat u uw hond te eten geven? Wij adviseren om een 3 kg. zak lam en rijst brokken te kopen waar u de eerste dagen voldoende aan hebt. Wordt dit met smaak gegeten dan kunt u een grotere zak aanschaffen. Is dit niet het geval, probeer dan een ander merk.

Eerste ontmoeting

Dan komt het langverwachte telefoontje en voordat u het weet staat u met knikkende knieën te wachten op de aankomst van onze Greyhounds Rescue bus, of het vliegtuig waarmee uw hond naar Nederland komt. Hoe dan ook, het moment van de eerste ontmoeting is altijd emotioneel. Vermoeid maar meestal verlegen kwispelend komt de hond uit de bench en het verbaast ons altijd weer hoe vertrouwd de nieuwe baasjes direct met hun hondje zijn. En omgekeerd natuurlijk. Als laatste nog een autoritje en dan bent u eindelijk thuis! Het nieuwe leven is begonnen.

Wat te doen als uw hond voor het eerst bij u thuis komt?

Stel de hond gerust door rustig tegen hem te praten, laat hem nog even uit voor hij mee naar binnen gaat, zorg ervoor dat de hond eerst even op zijn gemak kan rondkijken.

En vooral de kennismaking met uw andere huisdieren is belangrijk. Het fijnste is de hond(en) die al bij u wonen en de nieuw aangekomen hond buiten even kennis te laten maken en samen die eerste uitlaatronde te doen. En hebt u een of meerdere katten in huis, begeleidt u dan ook die eerste kennismaking heel goed.

Hoe verleidelijk het ook is om direct nadat u eenmaal binnen bent met het hele gezin de hond te knuffelen, laat hem even bijkomen en uit zichzelf naar u toe komen! Bedenk dat de hond waarschijnlijk nog veel nerveuzer is dan u! Pas op met gladde vloeren, de meeste honden kennen dit niet en zullen, als ze uitglijden, geen stap meer verzetten en als aan de grond genageld blijven staan. Met rust en een beetje steun leert hij al snel dat hij gewoon kan lopen. Hoe uw hond zich de eerste nacht zal gedragen is niet te voorspellen: de één gaat rustig op zijn plek liggen en valt doodmoe in slaap, de ander is onzeker en zal dit door jammeren kenbaar maken. Doe waar u zichzelf het prettigste bij voelt: misschien slaapt u bij de hond in de huiskamer, misschien legt u de hond naast uw bed om hem/haar zo nodig gerust te kunnen stellen.

Geduld, begrip en rust

De komende dagen is het belangrijk dat de hond zich bij u thuis gaat voelen. Dit betekent zeker in het begin veel geduld, begrip en rust. Vergeet u niet dat deze honden heel vaak hun leven hebben gesleten op straat, opgesloten zaten in een schuur, of iets dergelijks. Zij zullen vaak dan ook nog niet zindelijk zijn in huis. Met begrip en geduld zullen ze echter snel begrijpen dat het de bedoeling is dat ze hun behoefte moeten doen tijdens de uitlaatrondes. De meeste van deze honden zijn nog nooit in huis geweest en voor ons normale zaken als een stofzuiger of een televisie, kunnen voor hen een angstaanjagende nieuwe ervaring zijn. Maar er zijn ook honden bij die de deur binnenlopen, zich op de bank installeren en binnen een dag bij u leven alsof ze nooit anders gedaan hebben. Echter de hond kan ook overdonderd worden door de nieuwe ervaringen en nieuwe men­sen, sommigen zijn nooit aangehaald en hebben veel angst voor met name mannen. Gelukkig hebben deze honden een geweldig aanpassingsvermogen en blijken zij zich op korte termijn aan te passen aan het nieuwe leventje van luxe en luiheid.

Let op met eten

Wanneer de hond een beetje gewend is zult u merken dat u een tweede scha­duw heeft, hij zal u overal volgen (vooral naar de keuken!). Hij zal moeten leren dat u hem niet in de steek laat en dat u steeds weer terugkomt. De meeste honden hebben erge honger geleden waardoor ze alles willen pakken wat eetbaar is, het kunnen echte snaaiers zijn. Let dus op met eten, rechtopstaand op hun lange achterpoten kunnen ze overal bij, het aanrecht, de eettafel enz. Ook kunnen er honden zijn die de vuilnisbak omkeren om te kijken of er iets eetbaars in zit. Tja, als ze zichzelf in leven hebt kunnen houden door afval te eten kunt u eigenlijk ook niets anders verwachten.

Zachte toon

Galgo’s zijn extreem gevoelige honden, soms is de geringste stemverheffing al voldoende om de hond ineen te doen krimpen. Met op zachte toon en rustig praten bereikt u dus veel meer dan met harde stem. De hond wordt bang voor u en zal zich afsluiten, een soort overlevingsstrategie. Hou hier dus rekening mee bij de opvoeding van uw hond. Zie voor het aanpassen met andere huisdieren het hoofdstuk “Andere dieren in huis”.