Online Nieuwsbrief * september 2020

Voorwoord

Het is weer een spannende tijd voor de geadopteerde honden en onze aanvoer van nieuwe hulpgoederen. Spanje stevent sinds de zomervakantieperiode weer af op een volgende lockdown.

Toch is het ons gelukt om onlangs nog een transport te verzorgen, waardoor 14 geadopteerde honden niet onnodig lang hoefden te wachten op een gelukkig leven in Nederland. En onze shelters zijn weer even voorzien van de nodige hulpgoederen.

Deze maand zijn we een Verband Actie gestart om onze shelters in Spanje te helpen aan zelfklevend verband, iets wat daar echt onbetaalbaar is. Helpt u mee? Alle kleine beetjes helpen!

Covid-19 in Spanje

Bron foto: ANWB

Het was vrijdag 21 augustus jongstleden precies 2 maanden geleden dat op 21 juni er een einde kwam aan de noodtoestand en het toenmalige de-escalatieproces, waarbij ook de grenzen weer open gingen. Hierdoor werd het voor ons weer mogelijk om de inmiddels overvolle shelters eindelijk van de  geadopteerde honden af te helpen en de shelters weer te voorzien van de nodige hulpgoederen, door het weer in gang zetten van de transporten. Echter, het doorgaan van het eerste transport nadat de grenzen open gingen werd vrij snel weer onzeker, doordat er vrij direct alweer code oranje werd afgekondigd. Over de vooruitzichten op nieuwe transporten kunnen we helaas alleen maar behoorlijk pessimistisch zijn. Het ziet er naar uit dat Spanje zeer binnenkort haar grenzen gaat sluiten.

Spanje is inmiddels uitgegroeid tot de nummer één wat betreft corona-positieven binnen de Europese Unie en dat zal voorlopig ook niet veranderen. Vreemd genoeg is Spanje ook het land met de meeste en meest strenge corona-maatregelen van alle EU-lidstaten. 

Spanje stevent op dit moment misschien wel weer af op een lockdown en ook de Nederlandse corona-cijfers zijn verontrustend.

We hopen dat deze corona-opleving van korte duur is, zodat wij de shelters van de nodige hulpgoederen kunnen blijven voorzien en de geadopteerde honden naar hun nieuwe thuis in Nederland kunnen blijven brengen, waar hun nieuwe baasjes met smart op hun zitten te wachten.

We blijven de nieuwsberichten rondom Covid-19 in Spanje zeker op de voet volgen.

Transport 5 september

Na enige weken van onzekerheid vanwege verscherpte Covid-19 maatregelen in Spanje, konden we gelukkig alsnog met zekerheid melden dat het bustransport met aankomst op zaterdag 5 september jongstleden in Poortugal, bij Rotterdam, toch zou doorgaan.

Spanje stevende begin augustus hard af op een lockdown. Met code oranje in Spanje werden alle vluchten geannuleerd en bleef uiteindelijk nog maar de mogelijkheid over om een commercieel transporteur in te schakelen. Er werd er van opluchting gezucht bij zowel de shelters als onze leden van het transport team. Gelukkig is het, ondanks de hoge onkosten, ons daarmee toch gelukt en hoefden 14 hele blije honden niet onnodig langer te wachten op hun nieuwe leven in Nederland.

Zij hebben de lange reis van Spanje naar Nederland mogen maken om hun nieuwe baasjes in de armen te sluiten.

De nieuwe baasjes wachtten dan ook met smart op de komst van Chupito, Berlin, Paola, Peggy, Galeno, Petalo, Macarena, Tula (2), Lluna, Zuri (2), Kevin, Mary Jane en het onafscheidelijke duo Black Pepper & Lola.

Lees meer over het Transport van 5 september

Verband Actie 2020

Help mishandelde of aangereden honden, die in medische nood verkeren in onze shelters! Zelfklevend rekverband; dit voor ons zo’n eenvoudig aan te schaffen medisch hulpmiddel vormt voor onze shelters in Spanje een enorme kostenpost. Daar is het een nagenoeg “exclusief” artikel, en is het per rol gemiddeld 15 keer duurder dan waar onze stichting het nu tijdelijk voor kan aanschaffen. Bij onze shelters komen regelmatig mishandelde of aangereden honden binnen die in medische nood verkeren. De shelters hebben dit zelfklevende rekverband dan ook hard nodig om deze honden er weer bovenop te helpen. Met uw steun willen we er dan ook voor zorgen dat zodra eigen transport richting Spanje weer mogelijk is, onze bus zo vol mogelijk geladen is met dozen gevuld met rollen zelfklevend rekverband!

Lees meer over Verband Actie 2020

Een onafscheidelijk duo

Black Pepper en Lola werden samen met nog twee andere galgo’s door hun galguero na een jachtpartij achtergelaten in het veld. Lola zat vast met haar poot in een grote struik, terwijl de andere galgo’s verder liepen. Behalve Black Pepper, hij bleef bij haar en probeerde haar eruit te helpen. Zo hebben we ze allebei kunnen vangen om ze naar onze shelter te brengen.

In de shelter hadden we geprobeerd Black Pepper bij andere galgo’s te zetten en Lola bij een braca. Dagenlang hebben beide honden hard gejankt. Ze waren elkaar kwijt en wilden graag bij elkaar zijn. Uiteindelijk hebben we ze toch maar weer bij elkaar gezet en beide honden waren zo blij om elkaar weer te zien.

Het plaatsen van twee honden samen is natuurlijk een twee keer zo grote uitdaging dan normaal. Daarom vroegen onze vrijwilligers bij de shelter in Spanje om dit duo extra onder de aandacht te brengen. Wat geweldig dan ook dat dit onafscheidelijke duo zo snel toch een nieuw, eigen thuis heeft gevonden, waar ze samen gelukkig mogen zijn. Veel mensen waren ontzettend blij met het goede nieuws!

Op zaterdag 5 september jongstleden was het dan zover: Black Pepper en Lola kwamen na een lange reis met het bus transport aan in Nederland om hun nieuwe baasjes te ontmoeten.

Lees het hele verhaal van Black Pepper & Lola

In memoriam Fany

Tot ons grote verdriet heeft haar gezin maandag 20 juli 2020 afscheid moeten nemen van Fany. Ze is zachtjes in haar vertrouwde omgeving thuis ingeslapen. In 2010 kwam Fany naar Nederland. Ze was toen pas negen maanden oud. Haar te moeten verliezen is een groot gemis en het doet ontzettend veel pijn voor haar gezinsleden. Fany zal voor altijd in hun hart wonen en liefdevol blijven voorleven in dierbare herinneringen aan haar.

Lees hier het volledige bericht In Memoriam: Fany