Het is zomer en wij zijn al druk bezig met het plannen van de vakantie. Waar gaan we heen? naar welk land? Huren we een huisje? Gaan we in een tent? Maar de vraag die ons met name bezig houdt is; Nemen wij de honden mee?

Het antwoord hierop is uiteraard een volmondig JA!  En waar moeten we dan allemaal mee rekening houden?

Vorig jaar heb ik tot in den treure , we gingen toen naar Frankrijk en Duitsland, van alles en nog wat uitgezocht. Wellicht kunnen jullie er ook je voordeel mee doen.

De hond mag mee (Yessss!!)

Als de hond met je mee mag op vakantie (hoe gezellig is dat) houd er dan rekening mee dat een aantal zaken geregeld moeten worden voordat je uberhaupt de grens over mag. Denk niet alleen aan het vakantieland waar u verblijft maar ook de landen waar je doorheen reist. In alle gevallen zal een chip een een officieel erkend EU paspoort verplicht zijn. Daarnaast is een enting tegen Rabies (hondsdolheid) voor alle landen vereist; deze moet minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden. In sommige landen moet zo’n enting langer van tevoren gegeven worden. Als je  gaat reizen buiten de Europese Unie kunnen de eisen zelfs nog strenger zijn. In sommige landen (met name scandinavische landen en de UK) is de regel ingesteld dat alle gezelschapsdieren een behandeling moeten hebben gehad tegen wormen. Dit moet door een dierenarts officieel worden afgetekend in het paspoort.

Dus, vakantiehuis is geboekt. De koffers zijn gepakt, de TomTom is ingesteld en daar ga je dan. Bij mij gaat veiligheid boven alles. Het was even puzzelen met de koffers en de honden maar uiteindelijk hadden we een goede ligplek weten te maken in de auto waar de honden rustig en ruim konden liggen. Wij hebben er voor gekozen om de koffers in het achterste gedeelte van auto de plaatsen. Stel we zouden van achteren geramd worden door een andere auto dan heb ik liever dat mijn koffers geraakt worden dan mijn honden.

Er zijn ook speciale benches voor in de auto.Wij hebben ervoor gekozen om een soort van honden autogordel te kopen. Hierbij krijgt de hond ook enige bescherming bij een eventueel verkeersongeval.  Overigens stellen sommige landen eisen aan de manier van vervoeren om de veiligheid te waarborgen. In Duitsland mag een hond bijvoorbeeld niet op de bijrijdersstoel en is het verplicht dat de hond is vastgezet in een bench of met een gordel.

Helaas kunnen honden, net als wij, ook wagenziek worden. Om dit te helpen voorkomen is CIMG1467-2frisse lucht erg belangrijk en het schijnt dat het ook een stuk minder kan zijn als je hond naar buiten kan kijken. Voor 1 van onze honden bleken deze maatregelen allemaal niet voldoende te zijn. Er zijn speciale medicijnen voor honden die de misselijkheid verminderen. Deze hebben echter ook de bijwerking dat de hond er suf van kan worden. Daarnaast ben ik zelf geen enorme fan van allerlei medicijnen. Als het niet echt hoeft dan liever niet. Bij de homeopathische reformwinkel kreeg ik het advies om Cocculus Indicus D6 van Vsm te gebruiken. We zijn fluitend zonder problemen naar Frankijk gereden. Voor onze hond werkte het perfect.

In het buiteland kunnen er ziekteverwekkers voorkomen die we hier in Nederland niet of nauwelijks voorkomen. Leishmania (zie GRH site verdere info) en hartworm. Hartworm wordt voornamelijk gezien in Zuid en Oost Europa, vanaf de zuidelijke helft van Frankrijk maar ook bijvoorbeeld in Tsjechie en Slovenie. De hartworm wordt overgedragen door muggen, tijdens het zuigen van het bloed.  In Noord-Frankrijk komt de onderhuidse worm voor. Deze wormsoort verplaatst zich na inname naar de huid waar hij knobbels kan veroorzaken.  Goed ontwormen is bij zowel de hartworm en de onderhuidse worm belangrijk. Het advies van de dierenarts is:

-Als u minder dan een maand op vakantie bent; op de dag van thuiskomst en een maand later nogmaals behandelen.

– Als u meer dan een maand op vakantie bent; maandelijks behandelen op de bestemming, vervolgens op de dag van thuiskomst en een maand later.

Waarom een maand later nogmaals behandelen? Soms kan het tot 30 dagen duren voor een binnengedrongen larve het stadium heeft bereikt wat gedood kan worden.

Daarnaast hebben we ook de vossenlintworm. Die komt met name voor in Midden en Oost-Europa. Deze worm kan niet alleen via het eten van karkassen overgedragen worden, maar ook via ontlasting van vossen wilde knaagdieren. Je hond kan dus al besmet raken als hij ijdens een wandeling aan het rondsnuffelen is. Daarnaast kan deze worm ook de mens (!) besmetten en ziek maken.  Mensen kunnen besmet raken via de ontlasting van een besmet dier. Om te voorkomen dat je hond besmet wordt geldt ook hier; maandelijks behandelen met een ontwormingsmiddel met werkzaamheid tegen deze worm.  (de stof praziquantel moet er dan bijvoorbeeld inzitten)

In Noorwegen en het Verenigd Koningrijk geldt de eis dat alle honden  bij binnenkomst in het land een behandeling moet hebben gehad tegen vossenlintworm.

En als laatste tip heb ik nog voor jullie; de verkoelingsmatjes en halsbanden. Jimi raakt bij het minste of geringste zonnestraaltje al overhit namelijk. Aangezien hij een hekel heeft aan water (zwemmen is al helemaal geen optie, werkelijk hoe kom ik erbij) heb ik speciale koelingshalsbanden aangeschaft. Dit is van stof en er zitten een soort van balletjes in die water opzuigen. Vervolgens leg je de halsband een tijdje in de koelkast en je hebt een heerlijk verkoelende halsband voor je hond. Jim was er in ieder geval erg blij.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad. Een goed begin is het halve werk zeg ik altijd maar. Wens ik een ieder alvast heerlijke vakantieplannen toe. Op naar een mooie zomer zou ik zeggen!