Voor een hond is het belangrijk zich veilig te voelen binnen het gezin. De meeste adoptie-galgo’s hebben wel ervaring met volwassenen, maar niet altijd met kinderen. Sommige galgo’s zullen zich naadloos in het gezin invoegen, anderen hebben begeleiding nodig in de omgang met kinderen. Ook de kinderen zal geleerd moeten worden, hoe om te gaan met het nieuwe gezinslid.

Voor veel honden is een kind een ander wezen dan een volwassen mens: ze ruiken anders, gedragen zich anders, hebben een andere stem en kunnen vaak onvoorspelbaar gedrag vertonen in de ogen van de hond. Het is dus ook niet vreemd als een hond bang is voor Kids_Hondkinderen.

Het is in het belang van de hond én het kind, dat beide leren hoe om te gaan met elkaar. Een hond geeft zelf heel goed aan wat hij wel en niet fijn vindt. De volgende regels die voor kinderen van belang zijn, gelden dus eigenlijk ook voor volwassenen! De belangrijkste regel die ouders met kinderen in acht moeten nemen: laat kleine kinderen nooit alleen met de hond.

Omgangsvormen

Wat zijn de juiste omgangsvormen met de hond, die gelden voor volwassenen én kinderen? In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, houden de meeste honden niet van ‘knuffelen’. Een hond geeft zelf aan wat hij wel en niet prettig vindt: zo doet hij vaak een stap naar achteren als hij omhelsd wordt of hij draait zijn hoofd af als hij bovenop zijn kop geaaid wordt. Dat is een duidelijk teken waarmee de hond aangeeft dit niet te willen. Nog meer signalen zijn:

  • Verstijven;
  • Wit van de ogen tonen;
  • Langs de bek likken.

Wacht tot de hond naar je toekomt en aai hem niet bovenop de kop, maar onder zijn hals of op zijn rug. Vooral het kriebelen op de rug vinden veel honden fijn. Als de hond desondanks een stap terug doet, respecteer dit dan en wacht tot hij zelf toenadering zoekt. Een goede test of de hond iets fijn vindt is: aai de hond een aantal seconden, trek je hand terug en wacht wat hij doet. Zoekt hij niet opnieuw contact, dan heeft hij het niet als prettig ervaren. Zoekt hij wederom contact met je hand, dan was het een goede actie!

Een rustige plek

Een hond in zijn mand of andere ligplaats dient nooit gestoord te worden. De hond moet het vertrouwen hebben, dat hij veilig en rustig kan slapen in zijn mand. Leer de kinderen dus dat de mand van de hond voor hen te allen tijde ‘verboden terrein’ is. Ook als de hond elders ligt te slapen moeten kinderen weten, dat hij als hij slaapt hij niet gestoord mag worden. Zorg ervoor dat de hond een plek waar kinderen mogen spelen niet als slaapplek beschouwt. Geef hem een eigen rustige plek.

Eten en kluiven

Een hond die aan het eten is of een kluif of speeltje heeft, kan beter niet benaderd worden. De hond moet rustig zijn eten of kluif kunnen opeten en het vertrouwen hebben dat dit niet afgepakt wordt. Het meest verstandig is om de hond zijn eten in een andere ruimte te geven dan waar de kinderen zich bevinden. Sommige honden zullen geen voernijd vertonen, maar als dit wél zo is, geef dan de hond ook geen kluif als er kinderen in de buurt zijn.

Spelen

Spelen met de hond: alleen onder uw begeleiding en pas als het kind daar oud genoeg voor is, met de hond laten spelen. Geschikt zijn dan spelletjes die geen lichamelijk contact omvatten maar wel zoek- en apporteerspelletjes.