Times are changing…

Daar was dan het moment, het bezoek aan het Europees Parlement op 8 maart jl.

Samen met Animals Today, DutchGalgoLobby en GINN kregen wij, twee bestuursleden van Greyhounds Rescue Holland de kans om aanwezig te zijn bij de documentaire “Broken Spirit”, die in het Europees Parlement vertoond werd. Alsmede de gelegenheid te luisteren naar en spreken met Europarlementariërs over de problematiek in Spanje, het leed dat 50.000 galgo’s en podenco’s ieder jaar moeten ondergaan. Het voornaamste was de hulpvraag neerleggen “wat kunnen we hier samen tegen doen?”.

Voor het eerst was er een opening om te spreken met de mensen die daadwerkelijk op politiek niveau een verandering teweeg zouden kunnen brengen.

Met dank aan Anja Hazenkamp (Europarlementarïer van de PVDD), Karen Soeters (Animals Today) en aan Wilma van der Wel ( DutchGalgoLobby) die het woord voerden.

Stefan Eck Europarlementarïer sprak de treffende woorden “times are changing” en “let’s hunt the hunters”.

In een persoonlijk gesprek met hem maakte hij duidelijk zich hard te gaan maken tegen dit leed. Hij schatte in veel te kunnen bereiken als het besef echt door zou dringen binnen het Europees Parlement. We zullen contact met hem houden om te kijken of GRH samen met hem iets in Spanje kan gaan ondernemen.

Jagers in Spanje zijn angstig geworden, op hun hoede en dat is de eerste stap. Bij steeds meer mensen komt het besef wat zich echt afspeelt en er staan steeds meer mensen op voor de galgo’s en podenco’s.

Op 13 maart heeft Animals today zelfs de gelegenheid gekregen de petitie 33.000 handtekeningen tegen dit leed te mogen aanbieden binnen in het Spaanse Parlement  (deze actie werd gesteund door GRH, DutchGalgoLobby en GINN). Er volgde zelfs een gesprek.

Op 1 maart heeft PACMA ( Partido Animalista Contra el Maltrato Animal) in Spanje ook de 33.000 handtekeningen aangeboden aan de ambassade.

Mei 2016 organiseerde stichting Greyhounds Rescue Holland samen met DutchGalgoLobby een protestmars, 500 mensen met hun honden liepen mee van het Malieveld tot aan de Spaanse Ambassade. Voor de deur werd het zwartboek aangenomen door een afgevaardigde van de Spaanse ambassade. Hierin stonden wel 100 foto’s van de gruwelijkheden die de honden opgevangen door de vrijwilligers van de shelter hadden moeten ondergaan. Terwijl de afgevaardigde van de ambassade het boek bekeek sprak zij de woorden “it is not to bad in Spain, there are not many hunters who are bad for their dogs. Patri de eigenaresse van de shelter Galgos del Sur, die speciaal voor deze protestmars naar Nederland was gekomen, stond ernaast. Zij heeft deze zwaargewonde honden eigenhandig opgevangen en voor hen gezorgd.

Naar de speech van Anja Hazenkamp, de eigenaresse van de shelter en die van de voorzitter van GRH werd niet geluisterd. De deur ging dicht.

Maar nu ging de deur open. Zowel bij het Europees Parlement als bij de Spaanse Ambassade.

GRH en ook de andere bovengenoemde stichtingen die zich tegen hetzelfde leed inzetten stuurden honderden brieven en  lichtte de media in, schreven e-mails, pleegden telefoontjes en nu kunnen we eindelijk zeggen er is een kentering gaande… Spanje we komen er aan en geven niet op.

Het is echt zo, er is iets veranderd. De ogen zijn open. De deuren niet langer op slot. Nu is het noodzaak keihard door te vechten SAMEN.

Samen staan we sterk dat is wel duidelijk.