Op 6 juni kwam het eerste transport van deze maand aan in Nederland, en vorig weekend arriveerde het extra transport. Terwijl de vorige lichting adoptanten wellicht nog aan het wennen is aan hun nieuwe viervoeter – en anders de viervoeter wel aan zijn/haar nieuwe, mooie leven – zijn wij al weer op weg om de volgende groep geadopteerde hondjes op te halen. Deze keer wordt deze zware, maar dankbare en indrukwekkende reis ondernomen door Frieda en Danny. Of het nou chauffeurs zijn die deze reis en de bezoeken aan shelters al meerdere keren hebben gemaakt óf het is een duo dat dit voor het eerst doet, altijd en elke keer weer opnieuw blijft het een onvergetelijke ervaring.

Greyhounds Rescue Holland heeft sinds het uitbreken van de Covid-19 crisis in Europa al 57 honden weten op te halen uit Spanje. Zoals u waarschijnlijk inmiddels wel weet, of anders hier kunt nalezen, zijn ook de Spaanse galgo’s en podenco’s getroffen door de Covid-19 crisis. Dus wilt u ons helpen bij het geweldige werk dat we doen? Dat kan door een donatie naar ons overmaken via deze link, of door een GRH wristband te kopen. Hieronder ziet u een film van de tweede extra busrit die we al achter de rug hebben in juni 2020.

De reis naar Spanje verliep goed en op 28 juni aan het einde van de middag kwamen ze moe en voldaan aan bij hun pension in Córdoba. Na een reis van zo’n 24 uur, files bij Parijs en een totaal afstand van meer dan 2.100 km is dat ook wel logisch. Er bleek als gevolg van Covid nog veel gesloten te zijn in Córdoba en daardoor moesten ze wachten tot 21.00 uur voor ze een hapje konden gaan eten. Daarna zijn ze al snel vermoeid hun bed in gegaan om te genieten van een welverdiende nachtrust!

Op 29 juni hadden ze een vrij rustige dag voor de boeg, die ze konden besteden aan het doornemen van hun hele reisprogramma, beoordelen of het misschien handiger was toch nog iets te veranderen, te checken of alle informatie voorhanden was enzovoorts. Een rustige wandeling (in de schaduw uiteraard met temperaturen van ruim 40 graden) naar de supermarkt om wat inkopen te doen en nog een uurtje rust. Rond 16.30 uur stapte ons duo weer in de bus en ging op weg naar Sevilla voor een bezoek aan de shelter Asociación Arca de Sevilla.

Als lid van het transportteam en webteam, maar ook als adoptante van prachtige Katniss en pleegmoeder van lieve Marea en Boeddha weet Frieda als geen ander hoe fijn dit is voor de families die vol smart op nieuws zitten te wachten. Gewapend met een lange vragenlijst kwamen ze rond 18.00 uur aan bij de shelter waar ze warm werden ontvangen. Carmen was hun contactpersoon en oh wat was ze druk. De dag er voor waren er namelijk drie honden gered die heel veel extra zorg nodig hadden. Het verhaal was om te huilen. Al wekenlang leefden deze drie in erbarmelijke toestanden, twee waren ziek, de derde probeerde alles om zichzelf en de andere twee in leven te houden wat natuurlijk niet haalbaar zou zijn geweest als de shelter er niet achter was gekomen dat zij zo hard hulp nodig hadden. Heel veel mensen hadden dit drietal al gezien en niemand ondernam iets. Gelukkig zijn er ook warme zielen die zich het lot van deze arme honden aantrekken en krijgen ze nu alle nodige hulp. We hebben het al eens vaker gezegd, de echte helden zijn onze vrijwilligers in Spanje die 365 dagen per jaar onvermoeibaar door gaan met het redden van zoveel mogelijk lieverds die in de steek zijn gelaten of naar de perrera zijn gebracht.

Vreselijk was het ook om te moeten aanzien dat de honden momenteel maximaal 10-15 minuutjes naar de vrije uitloop velden kunnen. Het is té heet met temperaturen die op de heetste uren van de dag makkelijk kunnen oplopen naar 45 graden en hoger. Schaduw is er niet, want de schaduwdoeken die ze hadden en overal bevestigd waren zijn een tijd geleden door noodweer allemaal stuk gegaan. Hopelijk kunnen ze héél snel weer opnieuw schaduwdoek kopen en aanbrengen. Het is niet eens zo vreselijk duur in Spanje. Een rol van 1.5 meter breed en 25 meter lang kost “slechts” 60 euro, maar financieel zitten de shelters nou eenmaal enorm krap. De basis behoeften zoals medische zorg en eten moeten voorrang krijgen. Regelmatig worden de honden (en ook de mensen) bevangen door de hitte. Gelukkig hadden we gehoord en zijn we er nu voor het eerst mee begonnen de shelters te voorzien van homeopatische geurflesjes die honden (en ook mensen) helpen sneller en makkelijker weer op te knappen.

Na ruim 2.5 uur verblijf in de shelter namen ze weer afscheid en reden terug naar hun pension in Córdoba voor een rustige avond, napraten over hun bezoek en een goede nachtrust. Ze waren vooral diep onder de indruk van de enorme liefde die ze zagen bij de vrijwilligers in de shelter, de verschrikkelijke toestanden die al deze geweldige mensen bijna dagelijks tegenkomen en de onvermoeibare inzet om hun honden te helpen….op weg naar een liefdevol thuis en een gelukkig leven. Op naar de volgende dag, dan staat er een bezoek aan de shelter in Malaga gepland.

Mocht u het bericht van de vorige dag niet hebben gelezen en hebt u daar wel belangstelling voor, u vindt het hier.