Zondag 25 januari 2015. Een dag met een gouden randje! Het was alweer ruim een half jaar geleden dat de laatste GRH-wandeling plaatsvond in Udenhout, dus de hoogste tijd voor een nieuw evenement. Een wandeling met een titel die aan vorst en sneeuw doet denken. In ons land moeilijk te voorspellen, maar we werden op ons wenken bediend. Niet veel meer, maar er lag sneeuw. En voor de wandeling was het met 3 à 4 graden een heerlijke combinatie. Veel bezoekers zijn afgereisd naar Oss. De honden hebben fantastisch kunnen rennen en ravotten, terwijl binnen diverse activiteiten plaatsvonden en prachtige halsbanden, riemen en dekjes werden aangeschaft. Het was vooral gezellig en er werd veel gekletst met zowel nieuwe bezoekers als oude bekenden. Een verslag van een zeer geslaagde bijeenkomst!

Basis voor de toekomst

Nog maar kort geleden nam het nieuwe bestuur van GRH het stokje over, gevolgd door (grotendeels) nieuwe teamleden. Sinds dit moment is veel werk verzet en is de basis gelegd voor de toekomst. Meer vastberaden dan ooit zet GRH zich in voor haar doelstellingen. De drukbezochte gezellige wandeling bewijst maar weer hoe goed de vrijwilligers van GRH hier in zijn geslaagd. Chapeau!

Opbouw Run-Around

Al vroeg waren de vrijwilligers van GRH aanwezig in Oss om alles in te richten. De banner van GRH is bij de ingang geplaatst en een extra banner werd aan het toegangshek bevestigd. De shop werd binnen opgebouwd en ook de kraam met dekjes werd ingericht. Natuurlijk was onze collega-organisatie GINN uitgenodigd voor onze wandeling, ook zij richtten een plekje in. De accommodatie is immers groot genoeg. Binnen een korte tijd is alles gereed en ziet het er erg gezellig uit. Het hele team van GRH is er klaar voor en heeft er zin in als inmiddels al enkele vroege vogels binnenkomen.

Grote opkomst

Rond de aanvang van het programma begint de ruimte echt vol te stromen. Sommige bezoekers starten al buiten met een eerste wandeling. Langzaam maar zeker wordt de ruimte voller en voller. Het is een gezellige boel. Ook in de aparte ruimte waar de GRH-shop is opgebouwd drommen mensen samen. Er zijn leuke artikelen te verkrijgen. Trots gaan de kopers terug naar een plekje in de ruimte waar nog een kopje koffie of een glaasje fris, al dan niet met iets erbij genomen wordt.

De wandeling

Het grote moment is aangebroken. Door de geluidsinstallatie klinkt het startsein. Iedereen wordt bedankt voor de aanwezigheid bij de Run-Around en nu is het dan toch echt tijd om naar buiten te gaan. De hondjes popelen en trekken aan de lijnen. De lijnen worden ontkoppeld en de eerste enthousiastelingen schieten er in volle vaart vandoor. Het is een genot dit gade te slaan Zie ze hier eens rennen!!. Is het geen mooi gezicht die enthousiaste hondjes, blij met de staarten omhoog?

Doggywalk

Dan is het moment aangebroken aandacht te vragen voor de honden die in Nederland of België opgevangen worden in een pleeggezin. Om uiteenlopende redenen kunnen ze niet langer in de opvang in Spanje blijven, omdat ze daar in de verdrukking komen. Natuurlijk wachten ze op een lief gezin waar ze een definitief mandje en liefde kunnen vinden. Naast onze pleeghondjes hebben ook onze bevriende organisaties, Greyhound Friends en Greyhounds in Nood Nederland (GINN) hondjes meegenomen om voor te stellen. Ze zijn speciaal uitgenodigd. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk allemaal om dat de hondjes die het zo nodig hebben een goed huis krijgen en een lieve baas. Stuk voor stuk worden ze getoond en wordt een verhaaltje verteld, soms over de geschiedenis, maar veelal ook over de karaktereigenschappen en hun wensen (wel of geen overige honden in het gezin, goed of minder te vertrouwen met katten……) Wat een lieverds zijn het! In elk geval heeft één van de hondjes, liefkozend “aapje”genaamd omdat ze haar pootjes om je heen klemt, een “proefritje` mogen maken met een lief potentieel baasje. Hopelijk vinden de anderen ook snel een nieuw baasje.

Introductie bestuur en teams GRH

Het was al aangekondigd. Bij een nieuw bestuur past natuurlijk ook een voorstelronde. Eduard Versluijs nam het woord en stelde iedereen voor aan de bezoekers. Dit deed hij op een bijzondere manier. Voor iedereen was er een goed woordje. Het is ook belangrijk, omdat dit voor iedereen duidelijk maakt wie zich inzet en waar men terecht kan met vragen over adoptie, nazorg, maar ook ondersteuning van onze activiteiten.

Lezing Lisa Dempsey

Nadat honden die er geen genoeg van leken te krijgen weer een fikse sprint hebben genomen, is het tijd voor de lezing van onze gedragsdeskundige. Lisa vertelt met passie over haar jarenlange ervaring met Galgo´s en de specifieke gedragskenmerken. Betrek nooit een Galgo in negatieve emotie of eigen stressvolle situatie, de Galgo is bijzonder gevoelig en zal zich afsluiten. Ze begrijpen dit ook niet. Lisa vertelt ook veel over een juiste aanlijning en wijze hoe gedrag wordt gecorrigeerd. Een arme passerende Galgo dient als “proefkonijn”voor het blafbandje. Wij zien het op juiste wijze omgebracht worden. Deze arme Galgo zien wij denken; maar ik deed toch niets????

Verder hollen en gezellig napraten

Tot laat in de middag blijft het gezellig. Er wordt nog druk gekletst en er zijn nog altijd honden die er werkelijk geen genoeg van krijgen om te hollen. Dit geldt ook voor de baasjes. Alhoewel die niet zo hard konden rennen……. Na afsluiting van het evenement en het opruimen van de spullen kunnen wij niet anders zeggen dan dat het een zeer geslaagd evenement is geweest. Dat danken wij natuurlijk aan alle trouwe bezoekers, bekenden en nieuwe baasjes, of toekomstige baasjes met wie wij kennis konden maken. Wij hebben nu alweer zin in de volgende wandeling van GRH! Waarschijnlijk hebben alle hondjes vandaag en morgen een rustig dagje. In elk geval die van mij, want die komen nauwelijks van hun mat af!