Dit is een oproep voor iedereen die binnenkort vanuit Malaga, Valencia, Alicante of Sevilla vliegt en die bereid is een galgo of podenco ( Spaanse windhond) te helpen.

Onze Stichting, voor 100% gerund door vrijwilligers die zich allen belangeloos inzetten, maakt zich sterk om verwaarloosde en mishandelde Galgo’s en Podenco’s in Spanje te helpen.

De Spaanse Greyhound staat bekend onder de naam Galgo Español, of ook wel kortweg ‘Galgo’ genoemd. Deze prachtige windhonden zijn hardlopers bij uitstek en worden daarom in Spanje ingezet bij de jacht op klein wild en op commerciële renbanen. De Podenco wordt nagenoeg uitsluitend gebruikt voor de jacht en dus niet op de renbanen. Nadat men geen gebruik meer wil maken van hun diensten worden ze op gruwelijke wijze vermoord of aan hun lot overgelaten waardoor ze gedoemd zijn, áls ze het al overleven, tot het leiden van een vreselijk zwerversleven dat meestal bestaat uit dagelijkse honger, dorst, angst, kou, hitte en enorme eenzaamheid. Regelmatig worden ze ook naar een perrera (dodingsstation) gebracht.

In Spanje wachten veel galgo’s en podenco’s die gered zijn door een van de shelters op vervoer naar Nederland. Zodra wij een adoptie- of pleeggezin voor een hond gevonden hebben, willen wij hem/haar het liefst zo snel mogelijk naar Nederland laten komen. Dit geldt vooral voor de honden waarvoor het medisch (of om andere redenen) noodzakelijk is dat zij de Spaanse omstandigheden zo snel mogelijk achter zich kunnen laten. Helaas gebeurt het af en toe ook dat een hond gewoon wegkwijnt, omdat een opvangcentrum (shelter) met soms wel honderd honden – ondanks alle liefde en tomeloze inzet – nu eenmaal niet altijd de aandacht en zorg kan geven die het dier nodig heeft. Maar ook de honden waar dit niet voor geldt lopen gevaar indien zij (te) lang in de Spaanse shelter verblijven, omdat de shelters regelmatig doelwit zijn van dieven…en zodra die bij daglicht merken dat de hond ‘reisklaar’ gemaakt is (gesteriliseerd, geënt en gechipt) dan is het lot van de hond bezegeld. Verder zijn er natuurlijk de vele lotgenoten die nog niet zijn gered; door het vertrek van een galgo of podenco komt er weer een plaatsje vrij in de shelter voor een andere hond. In feite redt u dus altijd twee honden als eentje met u mag mee vliegen. En tenslotte zijn er natuurlijk de nieuwe baasjes die in Nederland of België een warm mandje voor de geredde honden klaar hebben staan en met smart op hun komst wachten.

Vlieg een hond!

Argumenten voldoende om uw hulp in te roepen en u te vragen: “vlieg een hond”. Het levert u alom blije gezichten op, want u geeft een hond die niets goeds meer te verwachten had in het leven een nieuwe toekomst! Het spreekt voor zich dat wij de kosten van het transport van de hond(en) op ons nemen en zorgen voor de afhandeling van de benodigde documenten (chip, paspoort en inentingen).

Geen rompslomp! Wij regelen alles!

Van het mee laten vliegen merkt u vrijwel niets. U hoeft dus niet bang te zijn voor extra rompslomp of lastige vragen bij de douane. Het vervoer van en naar het vliegveld wordt volledig door ons geregeld. Het enige wat u er van merkt is dat de vrijwilligers van de Spaanse shelter samen met u zorgen dat een hond wordt ingecheckt voor uw vertrek en dat u bij aankomst in Nederland de hond in zijn kooi (bench) aangereikt krijgt door het grondpersoneel in de bagagehal, waar u ook uw overige bagage ophaalt. Zodra u de schuifdeuren door bent en in de aankomsthal belandt staan onze vrijwilligers klaar om het verder van u over te nemen en in bijna alle gevallen is ook de adoptant van de hond daar al aanwezig. Bent u bereid een hond met u mee terug te laten vliegen, geeft u zich dan op door u aan te melden en alles wordt tot in de puntjes geregeld! Of misschien wilt u liever eerst nog meer informatie. Mailt u dan naar: transport@www.greyhoundsrescue.nl. Zij kunnen u er alles over vertellen.

Namens de honden die dankzij u naar Nederland kunnen vliegen en een warm thuis zullen krijgen in Nederland of België, enorm bedankt!!

Bestuur en teams Greyhounds Rescue Holland