voedingsadviesUw hond komt uit Spanje uit een shelter, daar voeren ze anders dan hier in Nederland. De honden krijgen te eten wat er op dat moment voorhanden is: oud brood, gekookte rijst, vleesafval, hondenbrokken, blikvlees enz. Het is daarom verstandig om het eten langzaam aan te passen.

Eerste dagen wat van slag

De honden zijn vaak de eerste dagen wat van slag, het maag- en darmstelsel kan dat ook zijn. Men is geneigd om de hond als hij wat aan de magere kant is gauw wat kilo’s aan te voeren… Daar doet u uw hond absoluut geen plezier mee! U moet juist voorzichtig beginnen! Verdeel het voer over meerdere porties per dag (3-4 ). De hond heeft zo de hele dag wat in zijn maag en heeft geen hongergevoel, tevens worden maag en darmen zo niet te zwaar belast. Lam- en rijstbrokken worden goed verdragen en dit wordt door meerdere merken gevoerd. Indien uw hond geen brokken wil eten, kunt u het voor de hond lekkerder maken door wat blikvlees door de brokken te mengen. Vooral junior blikvlees wordt goed verdragen. Indien u diepvriesvlees wilt voeren dient u deze goed ontdooid samen met bijv. rijst te voeren. Zo kan de hond langzaam wennen aan de nieuwe vaak eiwit- en vetrijkere voeding. Zorg dat er altijd een bak schoon water op kamertemperatuur klaar staat.

Snoep

Hondensnoepjes, buffelhuidstaafjes bevatten veel eiwitten en/of koolhydraten en kunnen zorgen voor onbalans in de voeding. Wilt u een beloning geven dan kunt u een hondenkoekje in stukjes breken. Pensstaafjes: wij hebben al een paar keer gehoord dat galgo’s erg ziek zijn geworden na het eten van pensstaafjes, liever niet geven dus.

Sta er bij stil dat vele honden hebben gezworven en hun voer hebben moeten zoeken. Deze honden proberen al het eten te pakken te krijgen wat ze kunnen vinden. Zij weten immers niet dat zij nu geregeld eten zullen krijgen en geen honger meer behoeven te hebben. Laat dus niets op de tafel(s) of het aanrecht staan en zorg dat ze de vuilnisbak niet leeg kunnen plunderen. Pas met name op met chocolade, dit bevat de voor honden dodelijke stof Theobromine, dit kan de hartspier verlammen.

Het risico op een maagtorsie

De galgo heeft een diepe borstkas waardoor de organen meer ruimte hebben en de maag daardoor makkelijker kan draaien dan bij kleine honden. Voor en na het voeren heeft de hond rust nodig om de maaltijd goed te kunnen verteren. Voor de maaltijd een kwartier tot een half uur en na de maaltijd minimaal een uur. Hierdoor voorkomt u dat de hond na de maaltijd gaat braken of nog erger, een maagtorsie oploopt.

Symptomen die wijzen op een maagtorsie of maagdilatatie
Vaak begint het probleem na een maaltijd en dan vooral wanneer de hond na het eten wordt uitgelaten of anderszins veel beweging heeft gehad (gespeeld, achter bal aan gerend enz.). De hond is onrustig, wil braken en wordt steeds dikker.

Er ontstaat onrust: een overvulde maag doet immers pijn en de hond weet soms niet waar hij het zoeken moet; hij gaat staan, liggen, rondjes lopen. Daarbij drukt die overvulde maag ook nog eens op het middenrif en dus op de longen, waardoor de hond wat benauwd kan worden en sneller en oppervlakkiger gaat ademhalen. Het dier gaat doorgaans braken. Zelden lukt het (vooral in het begin) om het voedsel in de maag zo kwijt te raken en meestal blijft het dus bij loze braakneigingen. Door de draaiing is de maag afgesloten en zal het speeksel (de eigenaar ziet wit slijm) dat in de bek en in de slokdarm staat naar buiten worden gewerkt. Wees dus altijd zeer alert als uw hond probeert te braken zonder succes! Door de enorme overvulling van de maag, vooral links achter de ribboog, zal de hond een dikke buik krijgen.

Wat kunt u doen

  • Onmiddellijk naar de dierenarts! Alleen spoedige hulp kan uw hond redden.
  • Laat, indien mogelijk, de hond zelf lopen naar uw auto.
  • Wees voorzichtig met tillen als u uw hond zelf gaat vervoeren. Oefen geen druk uit op de buik.
  • Tijdens het vervoer mag de hond gaan staan, liggen of zitten. Dwing het dier niet in een andere positie.