Van een kennis kreeg ik onlangs te horen dat haar hond enorm veel last had van wagenziekte en dat ze alles al had geprobeerd, maar dat tot dan toe niets had gewerkt. Ze was nu bezig met ‘op maat gemaakte’ hondenkoekjes met kruiden.

Op maat gemaakte hondenkoekjes met kruiden? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ze verwees me naar de website Yombo hondenkoekjes en ik raakte gefascineerd. Het gevolg was dat ik contact met de bedenkers en ontwikkelaars heb gezocht en er ontstond een interessant gesprek. Zo interessant dat het onze voorzitter Esther en mij me leuk leek om dit te delen met onze lezers.

Het verhaal begint bij Ingrid en Paul Donker die gediplomeerd  acupuncturisten en kruidendeskundigen zijn. Jarenlang hebben zij daarin een praktijk gehad en als hun cliënten op de behandeltafel lagen, werd er regelmatig gesproken over hun huisdieren. Aangezien Ingrid en Paul ook enorme dierenliefhebbers zijn, was de stap van het behandelen van mensen naar het behandelen van dieren vrij snel gezet.

Inmiddels ligt hun passie met name in het bereiden van hondenkoekjes met kruiden, omdat ze uit eigen ervaring en van hun cliënten leerden dat bij de reguliere dierenartsen een behandeling vaak stopt bij prednison en antibiotica. Als kruidendeskundigen, weten Ingrid en Paul, dat er ook op andere manieren goede resultaten te behalen zijn als het over de gezondheid van dieren gaat. Een lichaam raakt op een bepaald moment resistent als het om antibiotica gaat, maar met kruiden gebeurt dat niet.

Alleen hoe dien je een kruid of een poedertje makkelijk toe bij een hond zonder dat ze dit uitspugen? Vandaar dat Ingrid en Paul zich eerst hebben gericht op het ontwikkelen van een smakelijk koekje. De ingrediënten bestaan uit alleen biologische Wagyu runder organen- vlees, en biologische groenten. Daar worden dan uiteindelijk 100% natuurlijke kruiden en ook schussler mineralen aan toegevoegd. De schussler mineralen zijn mineralen die goed door het lichaam worden opgenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zink en magnesium omdat hier bij stress een tekort van ontstaat. De koekjes zijn glutenvrij. Het vlees wordt gestoomd, totdat het gaar is. Vervolgens worden de kruiden erbij gedaan en wordt het product uren gedroogd in een droogoven op maximaal 40 graden. Op die manier blijven alle voedingsstoffen bewaard en blijft het een jaar goed. Door het op deze manier te maken kunnen er geen bacteriën in. Je moet het wel droog en koel bewaren. De focus ligt vooralsnog op het maken van kruidenkoekjes voor honden. Koekjes voor katten zijn in ontwikkeling.

Aangezien GRH en haar adoptanten veel te maken hebben met getraumatiseerde honden en onze Spaanse vrienden over algemeen ook een zeer sensitief karakter hebben vroegen we ons af, of Ingrid en Paul ook voor onze rakkers koekjes zouden kunnen maken.

Dit is zeker het geval. Ze hebben een basisassortiment met koekjes die helpen bij training, het algemeen welbevinden, koekjes die ingezet kunnen worden tegen vuurwerkangst, maar daarnaast kunnen ze, na een gesprek met je te hebben gehad over wat jouw hond nodig heeft, ook koekjes op maat maken.

Zo’n gesprek is vaak een kwestie van goed doorvragen. Mensen geven, heel begrijpelijk, klachtgericht een antwoord, maar een klacht kan ergens anders vandaan komen. Op basis van hun ervaring en intuïtie stellen Paul en Ingrid dan dusdanige vragen waarmee ze ook bij eventuele andere klachten uit komen. Met hun holistische achtergrond zijn ze gewend om naar het totaalplaatje te kijken en niet alleen specifiek naar de klacht die zich fysiek uit. Veel klachten komen voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen.

In een roedel ontlenen honden hun zelfvertrouwen vaak aan de alpha of roedelleider (mens of hond). Zodra een hond alleen is, moet hij ‘het zelf doen’. Te weinig zelfvertrouwen laat zien dat je een ander nodig hebt om je ding te doen en die ander is er dan niet (zo ontstaat verlatingsangst). Als je hond eenmaal meer zelfvertrouwen krijgt, zul je zien dat hij ook minder afhankelijk (aanhankelijk) van je wordt. En dat is voor sommige baasjes nu ook niet perse de bedoeling, zeggen Paul en Ingrid met een hartelijke lach.

Het vuurwerkkoekje werkt bijvoorbeeld op het geven van meer kracht aan de hond waardoor hij de stress beter aan kan. De omstandigheden veranderen niet maar als je je anders gaat voelen kun je er beter mee dealen.

Het is belangrijk om de instructies op te volgen. Het aantal koekjes dat dagelijks gegeven dient te worden hangt af van het gewicht van de hond. Geef je te weinig: dan kan het effect net niet voldoende zijn en werkt het koekje niet. Zonde van het geld is het dan volgens Paul en Ingrid. De kruiden kunnen na 3 dagen al subtiele verschillen laten zien. Paul en Ingrid willen dan ook na 3 dagen met de baasjes van de honden evalueren en eventueel het aantal te geven koekjes bijstellen. Tevens willen ze graag evalueren om hond en baasje te begeleiden.

Op onze vraag of er voor de Spaanse honden een soort basiskoekje gemaakt zou kunnen worden, bijvoorbeeld ter ondersteuning van hun gewenningsproces na aankomst in Nederland, kregen we meteen een bevestigend antwoord. Ze hebben inmiddels zelfs al het “Goede start koekje” voor onze honden ontwikkeld en de eerste zakjes zijn uitgedeeld bij onze laatste aankomst op 13 december.

Daarnaast spraken we met hen over de meest voorkomende Mediterrane ziekten. Paul is bereid zich daar in te verdiepen. Het is nog niet gezegd dat bijvoorbeeld leishmania met een kruidenkoekje verholpen kan worden, maar hij kan zeker een koekje ontwikkelen dat het algehele immuunsysteem versterkt. Dit zou ook al fantastisch zijn voor alle te magere honden die naar Nederland komen. Als een hond heel mager is, heeft hij ook geen sterke weerstand.

Kortom, wij volgen de ontwikkelingen bij Paul en Ingrid met veel belangstelling en enthousiasme. Esther heeft ze inmiddels ook persoonlijk ontmoet en ik heb inmiddels een zak op maat gemaakte koekjes besteld. Deze wordt keurig verzonden in een doos die door de brievenbus past. Op het pakje met de koekjes staat precies omschreven voor welk dier deze koekjes bestemd zijn, hoeveel er toegediend moet worden en wanneer, wat de ingrediënten zijn en wanneer er contact opgenomen dient te worden voor een evaluatie.

Ingrid en Paul hebben zelf een hond gehad genaamd Yombo, een geweldige border collie, die ze ook jaren hebben ondersteund met kruiden. Inmiddels is Yombo overleden, maar Yombo leeft voort in de passie die Ingrid en Paul hebben voor het maken en ontwikkelen van de hondenkoekjes. Ze zijn zeer dankbaar voor dit mooie werk.

Voor meer informatie:

info@yombohondenkoekjes.nl

www.yombohondenkoekjes.nl

Geschreven door: Miriam Kooiman