Yo Galgo organiseert nu voor het tweede jaar een demonstratie tegen de jacht met de Spaanse windhonden.

 

Mensen in Spanje worden opgeroepen om op 4 februari om 12.00 uur weer massaal de straat op te gaan om te demonstreren tegen de jacht met galgo’s en andere honden zoals bijvoorbeeld de podenco. In 31 steden wordt er gedemonstreerd en dat zijn er meer dan vorig jaar. Toen waren het er 24. U kunt er meer over lezen op de Facebookpagina van Yo Galgo. Ze hebben dit bericht geplaatst op 4 januari jl. In de commentaren hebben we veel positieve reacties gelezen en we mogen dan ook verwachten dat het aantal deelnemende steden volgend jaar nog groter zal zijn.

Traditioneel eindigt het jachtseizoen op 1 februari van elk jaar. Dan worden er duizenden galgos en podencos, op meestal wrede manier, door de galgueros gedumpt of vermoord. 1 februari is dan ook uitgeroepen tot Wereld Galgo Dag (Día mundial del Galgo) om zo aandacht te vragen voor het het korte en trieste leven van de galgo. De galgo is zonder twijfel het ras dat het vaakst mishandeld wordt en het meest trieste leven moet leiden.
Gelukkig keert het tij. Ook in Spanje beginnen de mensen zich af te zetten tegen de jacht met deze honden (maar bijvoorbeeld ook tegen de stierengevechten) en vooral tegen hoe ze worden behandeld, afgedankt of vermoord. Elk jaar gaat het om meer dan 50.000 honden.

Er worden discussiebijeenkomsten georganiseerd, voorlichting gegeven en er wordt veel over gesproken. Een jaar of 10 geleden was het nagenoeg ondenkbaar dat Spaanse mensen een Spaanse windhond zouden adopteren, anno 2018 zien we dat gelukkig al veelvuldig gebeuren.

Deze stichting heeft ook een prachtige documentaire gemaakt (die overigens nog niet helemaal af is), ‘Yo Galgo‘ genaamd. Hierin wordt de beleving van de galgueros en hoe zij met hun honden omgaan verteld, maar gelukkig ook de beleving van de mensen die tegenstander zijn.

De foto’s en de verhalen in deze documentaire zijn soms onthutsend. Wij waarschuwen u daar voor.

 

Inmiddels is er een Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) en zij keren zich openlijk tegen de plezierjacht met honden samen met Podemos (een linkse politieke partij). En de wereld buiten Spanje kijkt mee en voert de druk op door protesten via het Europese Parlement, het ondertekenen en aanbieden van petities en demonstraties in eigen land.
Het blijft een lastig onderwerp in Spanje, een land waar stierengevechten en de jacht met galgo’s als cultuurgoed wordt gezien en waar de stierengevechten helaas officieel tot cultureel erfgoed zijn verklaard. Maar er zijn steeds meer mensen in Spanje, die zich inzetten voor dierenwelzijn en zich verzetten tegen deze wrede Spaanse tradities.

Op de Facebook site van Yo Galgos is nu ook te lezen (geplaatst 14 januari 2018) dat het aantal galgoclubs voor galgueros sinds 2010 is afgenomen van meer dan 641 naar 446. Het zijn er nog steeds veel teveel, maar ook dit laat een afnemende tendens zien. De jongere generatie neemt blijkbaar niet meer zo snel de tradities van de vorige generatie over en dat vinden we een positieve ontwikkeling.

Het protest groeit en is niet meer te stoppen. De weg zal nog lang zijn, maar er is duidelijk vooruitgang te bespeuren. Wij blijven ons inzetten in de strijd tegen de verwaarlozing en mishandeling van de Spaanse windhonden en hopen daardoor een steentje bij te kunnen dragen om uiteindelijk een einde te maken aan dit enorme leed.