Wat wordt nog weleens vergeten als we een (wind)hond adopteren of in opvang nemen? Baknijd.

 

Of eigenlijk “angst voor honger”. Want dat kunnen we zo wel stellen. De meeste rescuehonden hebben, in welke mate dan ook, honger gehad. Zij moesten zoeken naar voedsel tijdens een zwerversbestaan of leefden bij een galguero en kregen minimaal te eten. Bij een galguero leven heel veel honden samen in één metalen bunker (of kelder, of grot etc.) waar ze soms letterlijk moeten vechten voor een beetje voer.

Als men hoort over baknijd en de redenen, toont iedereen hiervoor begrip. Spijtig genoeg blijkt de praktijk toch anders.

Het gebeurt regelmatig dat een hond, eindelijk in Nederland bij zijn eigen familie, dit gedrag ook dan vertoont. Helaas raken mensen vaak in paniek wanneer een hond uitvalt naar een andere hond en is dit ook geregeld de oorzaak van herplaatsingen. Het allerbelangrijkste is begrijpen waar dit gedrag vandaan komt en vooral er heel bewust mee om gaan.

Om te beginnen:

Creëer een eigen veilige plek voor de nieuwe hond

Want zijn/haar nieuwe leven is een overdosis aan prikkels die een grote invloed hebben op de hond, waardoor hij/zij het geheel niet overziet. Er moet nog bepaald worden wat zijn/haar plek in de roedel is en de hond ervaart, doordat alles nieuw is, een gevoel van onveiligheid.

En wat doet hij/zij wanneer het nog niet veilig voelt en er is opeens eten? Juist, beschermen dat eten. De angst voor de honger zorgt ervoor dat de hond zijn eten bewaakt.

Is het nu zo dat dit niet op te lossen is? Jawel hoor!

Regel 1 eigen veilige plek voor iedere hond;

Regel 2 rust in huis tijdens het eten, blijf erbij;

Regel 3 laat honden niet vlak naast elkaar eten, maar geef ze letterlijk de ruimte;

Regel 4 geef geen eten waar je niet bij bent en laat geen botten slingeren;

Regel 5 let op of honden niet proberen elkaars bak leeg te eten. De hond weet dondersgoed dat er opgelet wordt, wanneer dit ook daadwerkelijk altijd gebeurt;

Regel 6 blijf zelf rustig. Deze rust zal uitstralen naar de hond.

De meeste honden zullen na een periode van gewenning en de wetenschap dat er voortaan altijd op gezette tijden eten is, geen moeite meer hebben om bijvoorbeeld een bot te eten terwijl andere honden ditzelfde doen in één ruimte. Sommigen zullen hier echter altijd moeite mee houden.

De belangrijkste conclusie: blijf alert!

Heb begrip en straal rust en zekerheid uit.

U bepaalt hoe het eten verloopt. Dit zal ook de hond(en) rust geven.