Babesiosis

Babesiosis, ook babesiosetekenkoorts of piroplasmose genoemd, is een infectie die wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia. Babesiosis wordt door een teek overgebracht, tekensoorten die niet goed kunnen leven in landen met een gematigd klimaat zoals Nederland, maar wel in (sub)tropische gebieden (landen rond de Middellandse Zee, maar ook in midden Frankrijk). Een infectie bij dieren met deze parasiet komt het meest voor. Het gebeurt maar zelden dat mensen worden geïnfecteerd. Na een tekenbeet bedraagt de incubatietijd één tot drie weken, hoogstens zes weken. Babesia leeft in rode bloedcellen en vernietigt ze. Dit leidt tot koorst, hoofdpijn en spierpijn. De afbraak van de bloedcellen kan bloedarmoede veroorzaken.

Babesia is een parasiet die door een tekenbeet in de bloedbaan terecht kan komen. Daar vermenigvuldigt hij zich in de rode bloedlichaampjes waardoor deze kapot gaan. Hierdoor kan bloedarmoede, lusteloosheid en geelzucht ontstaan. Ook is er kans op beschadiging van lever en nieren.

Als uw hond geïnfecteerd is, treedt de ziekte meestal plotseling op. Het dier heeft koorts en plast bruinrode urine. Als u deze eerste verschijnselen constateert, ga dan direct naar een plaatselijke dierenarts. Deze is vast en zeker bekend met de ziekte en door een vroegtijdige behandeling met imidocarb is de kans op herstel het grootst.

Zelf kunt u ook een aantal maatregelen nemen om babesiose te voorkomen:

Doe de hond een goede tekenhalsband om of behandel uw hond met tekendodende spray of spot-on ampullen in de nek. Controleer het dier dagelijks op teken en verwijder ze door voorzichtig te draaien met duim en wijsvinger of met een tekenpincet of tekentang. Gebruik hierbij geen alcohol, want hierdoor trekt de teek samen en zo komen nog meer parasieten in het lichaam van de hond terecht. U kunt uw hond tegen babesiose laten inenten. Gebeurt dit voor het eerst, dan moet u de enting na drie weken laten herhalen. De bescherming is nooit helemaal volledig, maar de ziekteverschijnselen zullen minder heftig zijn.