Dit jaar is de dumping van de Galgo’s en Podenco’s al gestart aan het begin van het jachtseizoen op 1 oktober 2018.

 

Normaliter begint de grote dumping pas aan het einde van het jachtseizoen. Dit loopt van 1 oktober tot 1 februari. De periode vanaf medio januari is gewoonlijk dan ook de ergste, waarin we de grootste aantallen galgo’s en podenco’s zien verschijnen op straat, in de perrera’s, ergens vastgebonden of vermoord.

Dit jaar is er in Spanje een ziekte uitgebroken onder diverse diersoorten waarop jacht wordt gemaakt en dat heeft er toe geleid dat veel jagers (een deel van) hun honden niet kunnen inzetten voor de jacht. Helaas leidt dit tot een eerdere start van de grote dumping. Een van onze shelters heeft ons laten weten dat zij alleen al in de periode tussen 8 oktober en 30 november bijna 50 honden hebben gered. Dat zijn gigantische aantallen, vooral wanneer we ons realiseren dat heel veel afgedankte honden om verschillende redenen niet eens gevonden worden.

Het is wéér een onvoorstelbaar leed voor de honden en een titanen gevecht voor al onze shelters om alles op alles te zetten teneinde zoveel mogelijk honden te kunnen redden uit de hel waar ze altijd hebben moeten leven. Het filmpje dat we hebben gekregen vertelt het bedroevende verhaal van wat de vrijwilligers dagelijks tegen komen en het leed van de honden. Ook als u geen spaans spreekt of kunt lezen is het denken wij beeldend genoeg.