De podenco wordt in Spanje gebruikt voor de zelfstandige jacht. In tegenstelling tot de windhond die op zicht jaagt, jaagt de podenco daarentegen op zicht, reuk en gehoor en apporteert hij zijn prooi levend, hij doodt niet. Ook al is er niets te zien, de podenco zal altijd speuren.

Podenco’s zijn buitengewoon intelligent, heel wendbaar en hebben een snel reactievermogen. Het zijn levendige en temperament volle honden, natuurlijk kunnen ze eigenwijs zijn. Ze zijn nieuwsgierig en willen graag overal bij zijn. Helaas heeft de podenco en misschien wel omdat ze zo intelligent zijn een negatief imago en dat is heel jammer en onterecht. Naast hun bijzondere uiterlijk zijn ze ook nog eens zeer trouw en heel goed als huishond te houden. Ze zijn altijd vrolijk en opgewekt, lief en aanhankelijk. En mocht u bang zijn dat de podenco u spulletjes sloopt als u niet thuis bent, benchtraining behoort tot de mogelijkheid.

Een podenco is uitermate geschikt om verschillende takken van hondensport te beoefenen: gehoorzaamheidstrainingen, jachttraining (natuurlijk op dummies) behendigheidstraining, frisbee en doggydance.

Dat de podenco ook in Nederland aan populariteit terrein wint, blijkt wel uit het feit dat de meeste mensen die een podenco hebben het er niet bij één laten, vaak volgt er snel een tweede of meerder podenco’s in het gezin.

Wij hebben de afgelopen week een aantal podenco’s nieuw op de website gezet, ook pups…kijkt u op hun eigen pagina’s, misschien zit er een geweldig huisgenoot voor u bij? link naar onze podenco’s.