De podenco….

We kunnen beter beginnen met de podenco’s… want er bestaan verschillende soorten podenco’s, het verschil zit hem vooral in de hoogte van de podenco en in de vacht. We noemen hier een aantal: de Pharaohond van Malta, de podenco Ibicenco van Ibiza, de grootste van alle podenco’s. De podenco Andaluz van het Spaanse vasteland die in drie verschillende maten voorkomt, de Podenco Andaluz- Talla Grande,  -Talla Mediana en de Talla Chica. De podenco Maneto, een grote persoonlijkheid op korte pootjes, de podenco Canario, van de Canarische eilanden, de podenco Orito met zijn bijzondere black and tan of brown and tan vacht, de podenco Andaluz Campanero met zijn prachtige witte ruwhaarvacht en de cirneco dell Étna van Sicilië. En zo zijn er nog een hoop benamingen voor de podenco’s, waarbij de naam meestal verwijst naar het gebied waar ze vandaan komen. Wat karakter betreft is vrijwel elke podenco gelijk. Er zijn drie vachttypes, de korthaar, de langhaar en de ruwhaar. Een typerend kenmerk bij de meeste podenco’s zijn de grote rechtopstaande oren.

De podenco is een oud ras, een oerhond die al eeuwenlang voorkomt op de Balearen, de Canarische eilanden op het vasteland van Spanje in Portugal en Italië, bovendien is het een bijzonder sterk en gezond ras. De Podenco is een half-windhond en dit wil zeggen dat hij niet alleen zijn ogen gebruikt tijdens de jacht zoals ‘echte’ windhonden dat doen, maar ook zijn neus en grote oren. Het ras is gespecialiseerd om op konijnen en hazen te jagen. Een Podenco kan hoge sprongen maken….. hij kan rechtstandig, zonder aanloop 2 meter hoog springen (denk aan de tuinafscheiding). De Podenco is geen echte renner, hij neemt eerder enorme sprongen. Doordat podenco’s af en toe zoveel energie hebben, doen ze soms de gekste dingen om van hun energie af te komen. Het zijn vaak net clowns. Een activiteit met uw podenco ondernemen is dan ook altijd een feest. Ze zijn nooit saai. Als u de achtergrond van deze hond respecteert, krijgt u een trouwe kameraad met veel gevoel voor humor en creativiteit. Een fascinerende metgezel voor het leven.

De Podenco is vriendelijk, heeft een zachtaardig karakter, is attent, opgewekt, levendig, superintelligent maar wat er vooral uitspringt is zijn bovenmatige nieuwsgierigheid en eigenzinnigheid (net als een kat). Hij heeft veel beweging nodig en dan bedoelen we niet een uur lang rennen naast de fiets. Dit vinden ze ook leuk, maar biedt ze onvoldoende uitdaging. Doordat ze erg intelligent zijn, hebben ze andere bezigheden nodig, ze willen lekker rondstruinen op zoek naar kleine diertjes of andere interessante dingen. Als u overweegt een podenco aan te schaffen, dan moet u zeker van wandelen houden! Een klein blokje om is niet voldoende, uitzonderingen zullen er altijd zijn. Iedere hond is een individu. Er zijn Podenco’s die met minder beweging toekomen, los kunnen lopen en nooit slopen. Het zijn over het algemeen grote kindervrienden. Ze vinden het heerlijk om aangehaald en geknuffeld te worden. Ze liggen graag net als de galgo hoog, de bank is dan ook al snel hun favoriete plekje. Een podenco is graag in gezelschap van andere honden, sommige vinden het moeilijk om alleen als enige hond in huis te zijn. Het zijn zelfstandige jagers, alles wat losloopt of rondfladdert trekt hun aandacht. Daarom is het ook beter hen bij ons in Nederland en België met het drukke verkeer, aangelijnd te houden. Wanneer ze iets op het spoor zijn luisteren ze niet en trekken hun eigen plan, uiteindelijk zullen ze wel terug komen, maar dit kan uren duren.

De meeste podenco’s hebben geen leuk leven gehad bij hun galguero’s (jagers), zij worden slechts een aantal keer per jaar ingezet voor de jacht, de rest van het jaar wordt er amper naar hen omgekeken, liggen ze aan korte kettingen te verpieteren in de brandende zon, of zitten opgesloten in donkere veel te kleine hokken. Soms zitten ze letterlijk in holen, uitgehakt in de bergen, zonder enig daglicht. Omdat de podenco zo’n sterk ras is overleven ze het op het weinige voer en water dat ze krijgen. Blijven prestaties uit bij de jacht, dan worden ze zonder pardon doodgeschoten, in brand gestoken, ergens achtergelaten om te sterven of in een ravijn gegooid. Een podenco is voor de Spanjaarden een wegwerpartikel. Als ze geluk hebben worden ze op tijd gevonden en gered door de Spaanse shelters. Waar het deze shelters soms nog wel lukt een galgo te plaatsen bij een Spaans adoptiegezin, hebben de podenco’s absoluut geen enkele kans om geadopteerd te worden in eigen land. Zij worden echt als afval gezien. Helaas blijkt in de praktijk dat er podenco’s al hun leven lang in een shelter wonen met geen enkel vooruitzicht op verbetering. Wij hopen dat er toch een klein lichtpuntje aan hun horizon verschijnt….mogen we u vragen in overweging te nemen één van de podenco’s op onze website een fijn nieuw thuis te bieden.
klikt u hier voor onze beschikbare podenco’s

In onderstaande slideshow krijgt u een korte impressie hoe deze podenco’s worden gehouden, daarbij zijn deze foto’s niet eens van de ergste manier van huisvesting. Donkere hokken zonder daglicht, vastgeketend aan een ketting van nog geen meter lang, een beetje water waar ze het weken mee moeten doen…

‘]’