Een februari, de dag van elk jaar die door de vele vrijwilligers in Spanje gevreesd wordt. De dag waarop jaarlijks in Spanje zeker 50.000 jachthonden, voor het merendeel Galgo’s en Podenco’s worden afgedankt. De dag die de honden instinctief aan voelen komen.

Al vele jaren wordt hier in binnen- en buitenland tegen geprotesteerd en gelukkig neemt het protest steeds toe. Maar de honden, die geen inspraak hebben en niet voor zichzelf op kunnen komen, worden nog steeds in grote aantallen gedood, op straat gezet of naar de perrera gebracht. Een van onze vrijwilligers was dit jaar in Spanje en heeft hier een film van gemaakt waarin hij u iets vertelt over de achtergrond. In Malaga was de opkomst dit jaar 1600 mensen, dit is een toename van 30% ten opzichte van de opkomst van vorig jaar.

Er zit een enorme economische motor achter de jacht in Spanje en mede daardoor zal het niet zo eenvoudig zijn dit te stoppen. Spanje, het land van de zon, maar ook het land waar deze ongekend zachtaardige rassen vaak wreed en zonder enig gevoel worden behandeld. Ook in Nederland, België, Duitsland en veel andere landen wordt elk jaar in grotere aantallen en in meer steden geprotesteerd.

Er gebeurt veel ook al haalt het vaak niet uw televisie en de grote kranten. In 2013 was er de schriftelijke verklaring tegen de mishandeling van de galgos. In 2014 hebben de spaanse jagers een poging gewaagd om voldoende handtekeningen in te zamelen via de nationale federatie teneinde een verzoek in te dienen bij Unesco met als doel de jacht met de galgos tot cultureel erfgoed te verklaren. Dit mág niet weer gebeuren! Verder was er in 2016 een grote protestmars in Den Haag. In 2017 riep Animals Today op om een petitie te tekenen. Het filmpje treft u onder dit artikel aan. In 2018 lieten we u weten dat de organisatie Yo Galgo zich eveneens sterk maakt voor de grote kentering die écht moet komen. En het tij ís aan het keren gelukkig.

Maar het is nog niet genoeg. We zien elk jaar weer juist in deze tijd van het jaar noodkreten vanuit de shelters. Recent plaatsten we een bericht over de race tegen de klok om 10 galgo’s te kunnen redden van een wisse dood. Gelukkig zijn we er met uw hulp in geslaagd hen te redden. Vandaag, 5 februari 2020, kregen we van weer een andere shelter te horen dat zij in 8 dagen tijd 17 galgo’s hebben gered uit een van de plaatselijke perrera’s. Enkele van de foto’s en filmpjes laten we u hier graag zien. Om met de woorden van de spaanse vrijwilligers te spreken “het is elk jaar rond deze tijd horror in Spanje, het leed is niet te verdragen”.

Spanje is het enige land in de EU waar deze jacht is toegestaan. Dit móet stoppen. Helpt u ons alstublieft helpen door ons en de shelters te steunen, door op social media mensen op te roepen te protesteren, door een financiële bijdrage of in natura.

Dank voor uw sympathie en uw steun.