Nog maar twee weken geleden arriveerde het vorige bustransport. Maar de shelters zitten overvol en een behoorlijk aantal geadopteerde hondjes wacht op hun kans om hun nieuwe familie te mogen ontmoeten. Vandaar dat we – in minder dan twee weken tijd – een extra transport georganiseerd hebben, dat momenteel al weer in Spanje is. Jan en Maurits hebben zelfs de eerste honden al opgehaald!

Op woensdag 17 juni begon Maurits met het inladen van de bus. Ondanks dat het vorige transport pas net geweest is, werd ‘Henkie’ ook nu weer helemaal gevuld met hulpgoederen voor de shelters. Naast natuurlijk de benches die nodig zijn voor het vervoer van de honden, bestaat de lading deze keer voornamelijk uit hondenvoer – heel veel hondenvoer. Beide chauffeurs hebben hun lokale winkels bijna leeggekocht… De shelters kunnen dit voer heel goed gebruiken, omdat door de corona crisis geadopteerde honden maar mondjesmaat kunnen doorstromen naar hun nieuwe thuis. Dit betekent dat ze geadopteerde honden veel langer moeten verzorgen en dus moeten voeren, dan normaal gesproken het geval is. Tegenover deze extra kosten, staat geen extra vergoeding voor de shelters – ze kunnen (en willen) adoptanten namelijk geen rekening sturen voor het extra lange verblijf van deze lieverds… En dus doen wij wat we kunnen om ze hierin toch een beetje te ondersteunen.

Op woensdag de 17e begon de reis voor Maurits rond half 7 ’s avonds. Eerst werd de eerste verstekeling opgehaald: Jan stond zo’n anderhalve week na thuiskomst al weer te trappelen om de volgende lading honden op te halen. Tijd voor dit duo om de nare ervaring van het onderbroken transport van maart voor goed uit te wissen met een kort, maar krachtig extra transport. Iets na achten vertrokken de heren richting Spanje. Het zou een lange rit worden, met eindbestemming Córdoba. Het laatste bericht van de dag, waar het thuisfront dat enorm meeleeft met ons geweldige duo het mee moest doen, kwam om iets voor één uur: ze bevonden zich 175 km boven Parijs.

Het was inmiddels donderdag 18 juni, en ook dit zou een volledige reisdag worden. Jan en Maurits wisselden elkaar af met rijden en slapen, zodat ze rond 9 uur ’s ochtends Spanje bereikt hadden. Een halve dag later, iets voor zeven uur ’s avonds, werd de lange rit afgesloten bij hun hotel. Eindelijk konden de mannen de bus uit, de benen strekken en lekker even ontspannen, voordat ze moe maar voldaan konden gaan slapen.

Ondanks de lange dag die ze er op hadden zitten, begon vrijdag 19 juni de dag voor Jan zoals we inmiddels van hem gewend zijn: iets na zessen met een schitterende foto van de opkomende zon. Rond half 8 gingen de heren de weg alweer op, om de eerste honden op te gaan halen. Een klein uurtje later arriveerden ons duo bij de eerste shelter: Galgos del Sur. Hier konden de heren even welverdiend ontspannen met wat “hondentherapie”, oftewel knuffelen met alle geredde galgo’s. Ze werden natuurlijk dol enthousiast ontvangen en zagen zelfs nog de tijd om, tussen het knuffelen door, wat foto’s en filmpjes te maken voor het thuisfront. De adoptanten zaten al vol verwachting uit te kijken naar een glimp van hun nieuwe huisgenoot.

Daarna gingen ze weer snel verder, want ze moesten nog naar drie andere shelters om honden op te halen, en vervolgens nog door naar Valencia voor de tweede overnachting. Veel tijd voor gezelligheid en foto’s was er dus niet, maar de heren hielden de sfeer er goed in ondanks de lange dagen die ze maakten. Rond half 8 ’s avonds, ruim 12 uur nadat ons super duo vertrokken was, kwamen ze aan bij de laatste stop van vandaag. De honden werden uit de bus gehaald, en kunnen vrij buiten spelend de avond door brengen.

Morgen vertrekken de heren rond een uur of vier weer richting huis, vergezeld door maar liefst 11 geadopteerde honden. Ze zullen de hele nacht doorrijden en volgens de planning op zondag 21 juni aan het begin van de middag arriveren. Elf families zullen dan hun nieuwe maatje voor het eerst in hun armen kunnen sluiten.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de elf vrijgekomen plekken in de shelters al weer opgevuld zijn tegen deze tijd. De toestroom van gedumpte honden is nog altijd enorm, evenals het plaats te kort in de shelters. Vandaar dat we op 26 juni voor de tweede keer deze maand naar Spanje zullen vertrekken; de aankomst staat gepland voor 4 juli, nog geen maand na de vorige aankomst. Drie GRH transporten in één maand tijd, en dat in de Covid-19 tijden… We zijn ontzettend trots op ons team! Dit is alleen mogelijk door het harde werken van onze vrijwilligers en de financiële steun van u. Elke bijdrage helpt ons in onze missie om zo snel mogelijk alle geadopteerde honden uit Spanje op te halen! Helpt u mee? Doneren kan via deze link.

Natuurlijk houden we u graag op de hoogte van de vorderingen van Jan en Maurits. Morgen verschijnt hier de link voor een korte update van de (gedeeltelijke) rustdag.