Galgo Niza krijgt een kleine mini windhondje zusje: Famke. Niza kwam op 18 september 2013 van Malaga naar Schiphol. Na jaren twijfelen of onze reeds oude Dwergpincher Rakker het wel aan zou kunnen, waren we helemaal verliefd geworden op een klein snuitje wat bij een van mijn vele twijfel bezoekjes aan de GHR-site voorbij kwam. Een nestje Galgo’s geboren in de opvang, zou dat dan een goed idee zijn voor Rakker, inmiddels 14.5 jaar oud en ernstig dominant. Ineens was de twijfel weg en adoptie formulier ingevuld. Bij het huisbezoek kwam een volwassen Galgo mee en dat ging goed… daarna het wachten en de twijfel, als dat maar gaat met Rakker, oud, doof, bijna blind en zo dominant…

Niza is bijna 1 jaar en een enorm vrolijke, lieve, betrouwbare en speelse hond…

Samen met haar zus Hera kwam Niza aan op schiphol, midden in de nacht en na wat aarzelingen, wat is Schiphol groot, huppelde ze vrolijk met ons mee, 4,5 maand oud en achter een mopperden Rakker aan. Veilig opgetild bij de roltrap en thuis heerlijk slapen in haar bench, ze was zo moe van de reis en alle indrukken. Niza bleek geduld te hebben en langzaam werden ze samen voorzichtig vriendinnen maar spelen was er niet bij en Rakker bleef de baas. Dan maar samen slapen, Niza kroop heel voorzichtig en met grote omwegen richting Rakker, met zoveel geduld en rust dat ze daarna lekker samen een dutje op de bank deden. Na een heerlijk Tirol vakantie, Niza bleek een echte bergklimmer te zijn, werd Rakker ziek en komt op 15 jarige leeftijd te overlijden. Niza is bijna 1 jaar en een enorm vrolijke, lieve, betrouwbare en speelse hond, helemaal op ons gericht en een hond die liet zien heel slim te zijn.

Nog een hond

Alles vindt ze leuk, wandelen, knuffelen, spelen, andere honden, rennen, nieuwe mensen en vooral de zee en de bergen… trucjes leren en dan brokje krijgen. Na een bezoek aan een vriendin ziet ze die trucjes bij een andere hond en doet ze meteen na: poot, links, rechts, hands-up, high five, lachen… maar ook stop kent ze. Even wachten, kijkt ons aan en dan als baas zegt “kom maar” oversteken. Ze leert snel. En dan het grote knagen, nog een hond? Zo leuk voor Niza en wij inmiddels helemaal verslingerd aan het Galgo ras, maar Niza lijkt een vriendje niet te missen, weer die twijfel. Maar dan een toch wel zielige foto op facebook, ter adoptie een kleine windhond, waarschijnlijk een mix pincher/Italiaanse windhond. Op de foto is te zien dat haar huid nog kale rode en kapotte plekken heeft. Zonder echt nadenken vul ik het adoptie formulier in. Kleine Famke… gevonden toen ze 5 maanden was ziek, uitgehongerd, uitgedroogd en onder de Demodex.

Famke

Na 3 maanden, nodig voor herstel en entingen, komt Famke aan, angstig maar ook weer weg duikend in de armen van onze dochter, net als Niza meteen deed, op vliegveld Rotterdam vanuit Faro. Ze was sterker en 8 maanden, maar nog niet genezen, nog steeds een onrustige huid en kale plekken. Thuis nog wat behandelingen, rust, liefde, geduld en lekker spelen, goed eten en slapen en ze is nu veranderd na 5 maanden in een prachtig klein windhondje. Helemaal sterk en gezond. Wat blijft is de enorme angst voor vreemde en mannen, onverwachte bewegingen, wielen en bepaalde knal geluiden. Maar 1 man (los van grote baas en kleine baas, onze zoon) is het helemaal en dat ging heel snel, beide zijn ze gek op opa… en zijn honden snoepjes. Springen altijd van blijdschap tegen ons op, maar niet bij opa, alsof ze voelen dat opa dan valt. Ze huppelen vrolijk om hem heen. Maar Fame rent niet meer weg bij paniek, maar kruipt onder de tafel of bij ons of bij grote zus.

niza

Kuilen graven in de tuin

Dit kleine meisje heeft veel mee gemaakt dat blijkt wel uit haar gedrag. Maar wat… En Niza… ooooo wat was die blij, liet haar een paar dagen bijkomen en toen begon het grote spelen, mijn zus! Ze zijn slim en snappen alles, halen samen echte puppy ondeugd uit, breiwerk uitgehaald in de tuin terug vinden, alle bollen wol in de knoop, vlees van het aanrecht, een koekje van de salontafel, kuilen graven in de tuin, waar Niza overal bij kan springt Famke overal op… En Famke is een echt windhondje, alleen pincher? Wij denken Podenco Andaluz Talla Chica/Italiaanse windhond. Dit gezien haar karakter en uiterlijk en pincher… nee dat zit er niet in. Wat is ze lief en aanhankelijk, maar klein. Niza is 58 cm schofthoogte ook niet zo groot en Famke is 38 cm schoft hoogte, ze rent onder Niza door maar zo snel dat zelfs Niza haar niet bij houdt. Ze is enorm snel, springt hoog en is wendbaar. Het is een uniek stel meiden die echt geen minuut meer zonder elkaar kunnen en wij niet zonder hun. Niza heeft een echte zus en kameraad voor het leven en Famke een kameraad en veilig thuis en beide een gouden mand!

Erik en Irma Van der Looij-Dijkink