hondengedrag

Toen wij Jimi net hadden zijn wij met hem een aantal keren naar een gedragstherapeut geweest.
Dit klinkt een stuk makkelijk dan ik daadwerkelijk ondervonden heb. Want wat is een goede gedragstherapeut? En waar vind ik die? Bestaat er een soort checklist die ik af kan lopen zodat ik weet dat ik bij de juiste persoon ben terechtgekomen?

Lastige vragen, en hoe ik ook zocht op internet, een goed antwoord vond ik niet.

Het punt is namelijk dat diergedragstherapie een “vrij” beroep is. Er zijn wettelijk geen eisen verbonden aan het uitoefenen van het vak. Iedereen mag zich, zonder enige vorm van scholing, diergedragstherapeut noemen. En velen doen dat ook. Ik vond hondenfluisteraars, dierentolken, een hondenmedium.. Van alles. Maar bij wie moest ik nou zijn?
Ik was op zoek naar professionele hulp voor het probleemgedrag van mijn windhond. Maar hoe scheid ik het kaf van het koren?

Tijdens mijn zoektocht op het internet kwam ik twee organisaties tegen waar je je als hondengedragstherapeut bij kunt aansluiten. Alpha, de vereniging van hondengedragstherapeuten en Tinley een franchise organisatie. Beide organisaties stellen aanvullende eisen aan gedragstherapeuten. Alpha eist bijvoorbeeld een diploma van een erkende opleiding, werkt volgens een gedragscode en ziet daarnaast toe op permanente scholing.
Dit stelde mij al iets geruster. Ik wist inmiddels dat als ik 1 van de leden ( hondengedragstherapeut) van Alpha of Tinley zou benaderen ik in ieder geval ervan op aan kon dat men een opleiding had gevolgd.
Maar nog steeds vond ik het een heel gedoe. Ik was inmiddels begonnen aan een lijst van gedragstherapeuten bij mij in de omgeving. En nu was ik aan het afstrepen wie welke opleiding had gevolgd en of dat op mijn lijstje van erkende opleidingen stond.

Het volgende punt waar ik tegen aan liep was: worden mijn kosten wel vergoed? Dierenverzekeringen Proteq Dier & Zorg , Petplan en Inshared hebben in ieder geval een verzekering waarbij gedragstherapie vergoed wordt. Dit komt overigens niet voort uit de basisverzekering maar uit de aanvullende verzekering. Jimi zijn Proteq Dier & Zorg verzekering bood uitkomst. Zij vertelden mij dat alle consulten van een bij de SPPD geregistreerde diergedragstherapeut worden vergoed.
Ik had nog nooit gehoord van het SPPD. Maar toen ik hun webpagina opende kreeg ik antwoord op al mijn vragen.

De Stichting Platform van Professionele Diergedragstherapeuten (SPPD) is in het leven geroepen om ons te helpen bij het vinden van een professionele gedragstherapeut die vergoed wordt door dierverzekeraars.
Organisaties (Alpha en Tinley bijvoorbeeld) kunnen de bij hen aangesloten diergedragstherapeuten die voldoen aan alle voorwaarden van de SPDD, doormelden. De SPDD registreert alle gegevens en publiceert deze op haar website www.diergedragstherapeuten.nl waardoor er altijd een lijst van gekwalificeerde hond (maar eigenlijk allerlei soorten dieren) gedragstherapeuten te vinden is voor ons.
Tevens geeft deze lijst aan bij welke gedragstherapeuten een behandeling door een dierverzekering wordt vergoed.

En zo was voor mij het cirkeltje weer rond. Had ik dit eerder geweten dan had dit mij heel wat tijd en werk bespaart. Ik hoop dat u er uw voordeel mee kunt doen.
Voor meer informatie: www.diergedragstherapeuten.nl.

Noot: Voor alle mogelijke gedragsproblemen die u mogelijk met uw galgovriendje ervaart kunt u in eerste instantie natuurlijk altijd terecht bij de aan u toegewezen nazorgster. Waar nodig zal zij het adoptieteam raadplegen en zult u eventueel worden doorverwezen naar onze eigen gedragsdeskundige Lisa Dempsey. Lisa heeft al vele baasjes en hondjes met succes geholpen! Het is voor haar natuurlijk niet mogelijk alle hondjes in NL en BE volledig te begeleiden, zeker niet waar het soms wat meer tijd en aandacht vergt. Voor die hondjes is het goed te weten waar men in eigen regio verder terecht kan.

hondengedrag2