Vandaag draag ik het stokje over aan Karin Jansen en neem ik afscheid als voorzitter van GRH. En alhoewel mijn vertrek al langere tijd in de koker zit en ik de tijd heb gehad om me op dit moment voor te bereiden, overvalt het me toch. Want het is niet zo zeer afscheid nemen van een positie, maar het afscheid van een waardevolle stichting, van mensen die me terzijde hebben gestaan en, als ik naar binnen kijk, van een deel van mezelf.

Vanaf het moment, nu bijna vier jaar geleden, dat ik het toenmalige bestuur benaderde met een sponsorplannetje totaan het moment dat ik de laatste puntjes op de i heb gezet, heb ik me betrokken gevoeld. En dat is geen wonder als je eerst al het leed van de galgo’s onder ogen krijgt en vervolgens op een eerste wandeling zoveel blije adoptanten ziet met al die schitterende honden die in Nederland en Belgie een warm, liefdevol en veilig thuis hebben gevonden. Dat liet me niet meer los.

En nog steeds voelt het fantastisch als het adoptieteam aangeeft dat er weer een hondje is geadopteerd. Toch kan en mag de blijdschap hierover niet de schrijnende situatie daar in Spanje verhullen. Voor elke lieverd die hier een gouden mand vindt, staan er tien aan de poort van onze verschillende shelters te wachten. Adoptie is dan waardevol, maar helaas is het geen oplossing. Een schijnbaar onvermijdbare situatie, die je weleens de hoop uit de schoenen mag slaan, maar waar we niet blind voor kunnen zijn.

Samenspel

Als voorzitter ben je niet “de baas” en heb je het niet voor het zeggen, maar neem en voel je de verantwoordelijkheid die er ligt in samenspel en samenwerking met alle anderen. In dit samenspel heb ik ook nagestreefd dat GRH een bescheiden deuk zou slaan in de muur van ontwetendheid en onverschilligheid in Spanje. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat soms gelukt is… en soms ook niet. Maar er was niets bereikt als er ook op dit vlak geen steun was geweest van jullie!

Ik wil hier dan ook al mijn collega’s, Nederlands en Spaans, bedanken voor alle samenwerking. En bovenal wil ik jullie enorm bedanken voor de steun en ondersteuning die jullie GRH elke dag geven. Zonder jullie is er geen GRH en is de toekomst voor de galgo’s in Spanje een stukje somberder.

Karin aan het roer

Nu komt Karin Jansen aan het roer. Uit de gesprekken die we hebben gevoerd, blijkt duidelijk dat haar liefde voor de hondjes op de eerste plaats staat en dat ze zich voor de volle 100% zal inzetten voor onze stichting. Zij zet zich al jaren in voor de zwerfhonden in Spanje, maar Galgo’s / Podenco’s zijn haar grote liefde. Karin helpt regelmatig bij verschillende Spaanse shelters, zij weet dus als geen ander hoe de (trieste) situatie in Spanje is. Dat ze daarbij een gezond gevoel voor humor heeft zodat ze tegen een stootje kan, is misschien wel net zo belangrijk! Ik ben er zeker van dat zij, samen met een nieuw bestuur, GRH en daarmee een groot aantal hondjes een mooie toekomst zal bieden.

Ik wens Karin en het nieuwe bestuur alle succes hierbij!

Letty Ubbink