Op 14 januari dienden de donateurs van la Sociedad Protectora de Animales y Plantas de Mairena del Aljarafe (SPAP de Sevilla) een klacht in over de verschrikkelijke situatie in deze shelter. Deze donateurs betaalden E 40,00 per jaar in de veronderstelling dat ze hiermee het hondenleed in hun land een beetje zouden verzachten. Maar niets is minder waar. De “protectora” is een ware hel voor de zwerfhonden die daar terecht komen.

Na een korte nieuwbericht op Canal Sur over deze zaak, stroomden de mailtjes en berichten binnen bij ASANDA, een belangrijke dierenwelzijnsorganisatie in Sevilla. Met name door middel van juridische acties vecht deze organisatie tegen het dierenleed in Spanje. Na het vergaren van de nodige informatie en schokkende beelden, heeft ASANDA inmiddels verschillende aangiftes gedaan bij politie, gemeente en het department van Jusititie in Andalusië.

Een dode galgo ligt tussen de andere honden in het hok

De foto’s en video’s laten de verschrikkelijke situatie zien, waarin de honden moeten leven. In overvolle kennels tussen de eigen uitwerpselen en zonder schoon water of voldoende voedsel. Op de video, die afgelopen december is gemaakt, zien we hoe een dode galgo tussen de andere honden ligt. Daarnaast staat een galga die fikse wonden heeft op haar achterpoten. Een hondje met gebroken poot hobbelt er tussendoor en er is duidelijk geen enkele medische zorg. De stank en de uitstroom van urine en poep is in de verre omtrek te ruiken en te zien.

In een land waar naar schatting rond de 200.000 honden per jaar worden gedumpt, lijkt het bijna onvermijdelijk dat slechtwillende mensen handig gebruik maken van de compassie en gulheid van dierenliefhebbers. Van tijd tot tijd wordt zo’n organisatie ontmaskerd, maar helaas blijven andere foute “shelters” buiten schot, vaak door gebrek aan optreden van de lokale overheden.

Terwijl ASANDA de zaak op het juridische vlak aanvecht, heeft een aantal van de donateurs een groep gevormd die deze honden uit hun verschrikkelijke situatie wil halen. Want daar is het hun uiteindelijk allemaal om begonnen.