Dus daar stonden we dan. Temidden van de velden, met daarin een een enkel veld dat was omheind met een mooi, nieuw hek. We stapten naar binnen en aan de hand van de bouwtekeningen die Patri bij zich had, kwam de plek tot leven. Hier komt niet alleen een nieuwe shelter, in de gedachten en wensen van Galgos del Sur komt hier een waar galgo-centrum.

Spanje032014 141 “Het is de bedoeling dat er op deze plek van bijna 1 hectare niet alleen ruime kennels en een enorme buitenplaats komen, maar ook een klaslokaal, want we vinden het enorm belangrijk om kinderen eerst te informeren en dan te laten kennismaken met de galgo’s. Verder een kliniekje, een plek om buitenlandse vrijwilligers en bezoekers te laten overnachten en een wachtershuisje”, vertelde Patri, “Het huisje is echt nodig. We zitten hier in een befaamd galguero-gebied en boven alles moeten de galgo’s veilig zijn. Permanente bewoning is dan een vereiste”.

Het terrein is dus inmiddels gekocht en omheind, maar natuurlijk moet er de komende tijd flink gesprokkeld worden om dit allemaal te realiseren. Maar als het er eenmaal staat, is het niet alleen een mooie shelter, maar als we de bouwtekeningen zo bekijken een gedegen informatie- en educatiecentrum. En gelukkig weer die focus op een heel belangrijk aspect van de galgo-problematiek: bewustwording!

Beatriz pakt haar biezen en gaat naar een nieuwe stek

Ook Beatriz van Argos Sevilla is van stek veranderd. De oudeSpanje032014 164 residencia liet de crisis doorwerken in de hoeveelheid voer… Met andere woorden, ook al werd er het volle pond betaald, toch kregen de honden minder eten. Daar kon Beatriz natuurlijk geen genoegen mee nemen en pakte de honden en haar biezen en vertrok naar twee andere residencia’s. Eén residencia kenden we al: het is dezelfde waar Arca de Sevilla hun honden onderbrengt. En eerlijk is eerlijk, we zijn hier erg blij mee, want de honden hebben niet alleen genoeg te eten, maar ook meer speelruimte en aandacht.

Spanje032014 159En na enige tijd met Julietta, een erg timide galga die in Nederland is geadopteerd, buiten te zijn geweest, hadden we een vertederende primeur. Voor het eerst in hun jonge leventje mochten twee galga-pups, de zogenaamde Power Puff Girls, naar buiten met de grote jongens en meiden. Wat een feest! Van gekkigheid renden ze bijna de volwassen honden omver, zo uitgelaten waren ze. Ook al is de aanleiding van hun verblijf bij Beatriz minder leuk, je kunt niet anders dan hard lachen als je zulke capriolen ziet!

Knagen aan kliniek Amicos

Het spreekt voor zich dat we ook een uitgebreid werkbezoek Spanje032014 204aan onze dierenkliniek Amicos hebben gebracht. Samen met Encarni en Fernando van Ddevida, en met een enorme stapel administratie op schoot, hebben we uitgebreid gesproken over de moeilijke tijden die maar aan de kliniek blijven knagen. Daar waar we de toch al lage kosten nog iets weten te verminderen, wordt het weer teniet gedaan door nieuwe belastingen. Dit keer een nieuwe belasting over de huur van het pand, bijvoorbeeld. Het blijft wikken en wegen om alles in balans te houden. Gelukkig is het shelterproject bij Amicos een succes. Tijdens ons bezoek werden drie honden van Argos Sevilla gecastreerd en stonden na een paar uurtjes weer wankel in de wachtkamer. Wekelijks zijn de dierenartsen en Encarni in de weer om shelterhonden te steriliseren of te vaccineren. Nog een paar weken en dan zit het project erop. Gelukkig hebben de shelters dan echt weer kunnen profiteren van Amicos.

Een shelter onder de palmbomen

Spanje032014 211Voordat we het goed en wel in de gaten hadden, brak zo alweer onze laatste dag in Spanje aan en vertrokken we naar Malaga, op naar Vera en Galgos en Familia. En natuurlijk Cloe, die de dag daarop met ons mee naar haar nieuwe thuis zou vliegen. Na een warm onthaal bij Vera thuis, bezochten we de shelter. Ook Vera heeft een fantastische nieuwe stek gevonden, temidden van de bergen en de palmbomen. De shelter heeft een groot aantal ruime kennels en een mooie buitenruimte. Omdat een teefje net loops was geweest, was er toch enige onrust en hadden de meeste galgo’s even een muilkorf om. Een maatregel voor korte tijd, maar die elke kans op verwonding voorkomt. Veiligheid boven alles!

Ook Vera bouwt beetje bij Spanje032014 232beetje een sterilisatieruimte . De kosten voor sterilisaties zijn echt een molensteen om de nek van veel shelters. Er zitten inmiddels alweer 30 galgo’s in de kennels en dat betekent dat de shelter alweer vol zit! Terwijl Vera nog wel het idée had een zee van ruimte te hebben toen ze deze plek vond. Een berg werk dus, maar inmiddels krijgt Vera veel hulp en ondersteuning van Gill, die kundig en met veel rust werkt in de shelter. Het was een koddig gezicht om te zien hoe ze allemaal hun jasjes aankregen tegen de toch nog frisse nacht. Voor Pepe was het echter misschien wat minder geslaagd. Hij is waarschijnlijk een kruising tussen een Duitse dog en een galgo, de grootste knul in de shelter. En juist hij kreeg een roze en lila jasje aan… Maar ach, hij zat er wel lekker warm bij die nacht. En bij Galgos en Familia zorgen ze daar zeker goed voor!

En opeens stonden we de volgende ochtend, met de lieve en geroutineerde hulp van Vera, de twee honden in te checken voor hun thuisreis. Het is ongelofelijk hoe honden zich kunnen aanpassen na vaak een moeilijk en onzeker leven. Zonder problemen gingen ze de bench in en werden ze geladen voor waarschijnlijk de belangrijkste reis in hun leven. Hun reis naar huis!

Voor nog een aantal foto’s van het bezoek, klik hier.