Lieve ongelofelijk zachtaardige Zeus. Doodziek werd hij door een van onze shelters een paar weken geleden gevonden………gewoon op straat, in een hoekje. Liggend in zijn eigen vuil, rillend van de kou, zwak, bijna verhongerd, uitgedroogd. Het vermoeden is dat hij ooit bij een gezin heeft gewoond dat hem op straat heeft gezet toen hij ziek werd, omdat ze de kosten van een dierenarts niet konden of wilden betalen.

Maar het geluk lachte hem toe toen een van onze shelters hem bij toeval zag liggen en zich over hem ontfermde. Dit gaf hem de beste kansen om te overleven en als hij het niet zou hebben gehaald, dan zou hij in elk geval in zijn laatste dagen niet alleen zijn geweest maar in de warmte, op een zacht plekje en met liefde omgeven.

Hij bleek enorm veel last te hebben van zijn huid, na de eerste behandeling was hij dan ook al meteen 80-90% van zijn vacht kwijt. Hij bleek enorme vitaminetekorten te hebben, zware bloedarmoede, Leishmania en Ehrlichia. De oorzaak van zijn huidaandoening was de Leishmania die al in een ver gevorderd stadium was bij hem. Beide ziekten zijn goed behandelbaar, maar ook dodelijk als er geen medicatie wordt gegeven. Het kleine manneke is maar 35 cm hoog en naar alle waarschijnlijkheid is hij een Cairns Terrier of in elk geval een Cairns Terrier mix.

Zeker twee weken lang heeft het arme jochie weinig anders gedaan dan met heel hoge koorts slapen, af en toe opstaan voor een plasje of poepje, eten, drinken, even wakker zijn voor zijn medicijnen en daarna weer liggen en slapen.

En toen begon er een kleine verandering te komen. Voor het eerst wilde hij heel even met nog wankelende pootjes mee naar buiten in de zon. Een dag later weer even. En zo begon hij langzaamaan omhoog te klimmen en beter te worden.

Hij is er nog lang niet, nog lang niet genezen, nog lang niet zijn ongetwijfeld mooie vacht weer terug gegroeid. Maar we hebben nu goede hoop dat hij het gaat redden. Hij is natuurlijk nog niet helemaal onderzocht door de dierenarts want hij was veel te ziek om iets te kunnen zeggen over de leeftijd die hij waarschijnlijk heeft, maar kijkend naar zijn gedrag is het vermoeden op dit moment dat hij waarschijnlijk ongeveer 3 tot 5 jaar is.

Het is logisch dat een shelter niet altijd alle kosten kan dragen, daar hulp bij nodig hebben. Maar we moeten keuzes maken en die hebben er onder andere mee te maken dat ALS bijvoorbeeld een adoptant opeens ernstig ziek wordt en niet meer voor zijn of haar honden kan zorgen, we een pleeggezin moeten hebben dat de hond of honden kan opnemen. En wij hebben meestal alleen pleeggezinnen voor de windhonden.

En toen kwam plotseling een van onze vrijwilligers op het lumineuze idee om in plaats van cadeaus voor haar verjaardag een bijdrage voor Zeus te vragen. Veel mensen hebben daarop gereageerd en dit heeft het fantastische bedrag van € 296,- opgebracht. De shelter is er dolgelukkig mee, want het betekent dat een groot deel van de medische kosten voor hem nu gedekt zijn.

Hopelijk komt er over een poosje – als hij echt helemaal beter is – iemand die hem voor de rest van zijn leven een dolgelukkig hondje wil maken. Wij duimen voor hem. U ook?

Note van de redactie: en inmiddels is Zeus geadopteerd. Als hij beter is mag hij reizen. Hij gaat Davi heten:)