In een stuk van de Spaanse zender Telecinco meldt de Guardia Civil dat ze afgelopen jaar aan het eind van het jachtseizoen slechts 53 meldingen kregen van gedumpte galgo’s. “Geen echt probleem dus”, zo zegt de Guardia Civil.

“We gaan ruim 2 uur op het politiebureau zitten om de gedumpte galgos in onze regio te registreren ”, zegt Encarni Tortosa van onze partner Ddevida in een reactie op deze uitspraak. “Dit is blijkbaar de enige manier om de politie de werkelijkheid te laten zien van iets wat zich vlak voor hun ogen afspeelt”

Het stuk van Telecinco vertelt het volgende.

In Februari komt het jachtseizoen ten einde. De tijd die het meest schrikbarend is voor de galgo’s, volgens dierenwelzijnsorganisaties. In deze tijd zijn er zeker duizenden gevallen van verwaarlozing en mishandeling van deze honden,die gebruikt zijn voor de jacht in het veld. Ook schatten de organisaties dat de Guardia Civil, de Spaanse politie, in hun jaarlijkse rapportage nog geen 1% van de galgo’s weergeeft, die door de rescue organisaties worden gered.

De galgueros zeiden tijdens de Spaanse coursing kampioenschappen die deze dagen in Viso del Alcor bij Sevilla, plaatsvinden, dat deze beweringen onjuist zijn; zij menen dat het echte probleem ligt bij het stelen van galgo’s. Volgens de Seprona zijn hiervan afgelopen jaar 200 gevallen gemeld.

The Guardia Civil verzekerde dat afgelopen jaar slechts 53 galgo’s als gedumpt opgegeven werden. Dit staat in sterk contrast met hetgeen dierenwelzijnsorganisaties melden. Die merken op dat ze soms een dozijn tegelijk opvangen in deze tijd en dat het aantal in deze dagen alleen al ruim boven de 2600 ligt.

In het bijgaande videofilmpje zien we ook Patri, van onze shelter Galgos del Sur, die verslag doet van een andere en hardere werkelijkheid dan de werkelijkheid die de Guardia Civil voor ogen heeft. Helaas hebben wij niet de mankracht om de video te vertalen. Let op, er komen ook confronterende beelden in voor.