Algemene informatie over de adoptie en adoptieprocedure

Indien u ervoor kiest om een hond te adopteren die rechtstreeks uit Spanje komt dient u er rekening mee te houden dat deze honden waarschijnlijk nog nooit in een huisgezin hebben gewoond. Zij kunnen de eerste tijd erg bang zijn, kunnen niet alleen thuis zijn en hebben niet geleerd om niet in huis hun behoefte te doen.  Ze zijn meestal onzeker en heel gestrest, alles is tenslotte vreemd en onbekend voor hen en ze hebben een hele reis achter de rug. U dient zich ervan bewust te zijn dat deze honden een intensieve begeleiding nodig hebben en zeker in het begin vooral rust en tijd om te wennen. U krijgt hierdoor echter wel een enorme band met de hond. Het kan natuurlijk goed zijn dat u liever een meer gesocialiseerde hond wilt, dan kunt u kiezen voor een hond die in een pleeggezin verblijft. Deze honden zijn niet alleen gesocialiseerd (afhankelijk van hoelang ze in het pleeggezin verblijven), maar er is ook meer over het karakter van de hond bekend en over zijn of haar sociale eigenschappen.

De honden worden in de shelters zo goed mogelijk geobserveerd om een juiste indruk te krijgen van het karakter en de gemoedstoestand. Alhoewel dit zo zorgvuldig mogelijk wordt gedaan, is het natuurlijk een grote overgang voor de hond om van een shelter in een warm nest terecht te komen. Het karakter van de hond kan zich dan echt ontplooien en kan dus iets anders zijn dan in de shelters is waargenomen.

Ook wordt er vaak een zgn. “kattentest” gedaan om te kijken hoe de hond op de aanwezigheid van een kat reageert. Hier moet een slag om de arm gehouden worden. Ook al gedraagt de hond zich in de shelter (of in het pleeggezin) keurig en probleemloos met katten, dit is geen garantie dat de hond in een andere situatie (buitenshuis!) zijn/haar jachtinstinct niet zal volgen!

In verband met de veiligheid van uw hond moet deze dubbel aangelijnd zijn. De hond draagt dan een  geschikte halsband met daarnaast een veiligheidstuig dat voor een windhond geschikt is. Het tuigje wordt vanuit GRH verstrekt bij adoptie, zelf dient u een halsband en twee riemen aan te schaffen. Meer hierover vindt u in de informatie die verstrekt wordt mocht u tot adoptie overgaan.

De Spaanse naam van de hond

Zodra de honden gered zijn en in veiligheid naar de shelter zijn gebracht krijgen ze een naam. Een eigen naam hebben is vaak zo belangrijk, ze herkennen die al snel als “eigen” en het schept een band tussen hen en de vrijwilligers. Als ze naar Nederland of België komen laten ze alles achter, het nieuwe land is vreemd, de geuren, het klimaat, de drukte, de mensen, de taal, het drukke verkeer, het huis…het enige dat ze nog over hebben is de naam die ze hebben gekregen op de eerste plek die ze hebben gekend waar ze veilig waren en liefde kregen. Wilt u daar alsjeblieft over nadenken en bedenken of het mogelijk is die naam aan te houden óf eventueel een naam te bedenken waar de klanken van de Spaanse naam in voor komen.

U bent geïnteresseerd geraakt in een of meerdere van onze honden en u zou misschien wel tot adoptie willen overgaan. Lees deze pagina dan goed door, u vindt hier veel informatie over de adoptieprocedure.

Aanvraagformulier

Allereerst vragen wij u een aanvraagformulier in te vullen. Dat doen we om voor u en voor ons duidelijk te krijgen welke hond het beste bij uw gezin past. Denk bijvoorbeeld aan oud of jong, speels of rustig, teef of reu, galgo of podenco, omgang met andere honden,  kinderen of met katten enzovoort.

Telefonisch contact

Kort nadat ons adoptieteam uw aanvraagformulier heeft ontvangen, neemt een van hen telefonisch contact met u op. Hij/zij weet vanuit uw aanvraagformulier natuurlijk al veel over uw wensen, maar tijdens dit gesprek kan hij/zij met u daar nog wat dieper op ingaan en ook van uw kant kunt u dan nog vragen stellen aan onze collega.

Huisbezoek

Als u tijdens of na het telefonisch contact aangeeft verder te willen met de adoptieprocedure, maakt ons adoptieteam met u een afspraak voor een huisbezoek. Wij gaan standaard altijd bij elk mogelijk adoptiegezin op huisbezoek om een goed beeld te krijgen van wat voor tweede leven de hond dan zal krijgen en of het dagelijkse ritme van het adoptiegezin wel past bij de behoeften van de betreffende hond, waarin u geïnteresseerd bent.

De match

Greyhounds Rescue Holland doet haar best om de juiste match tussen adoptant en hond te vinden. Toch is het helaas geen wiskundige formule en kan niemand precies voorspellen hoe de hond zal reageren op zijn/haar nieuwe omgeving.

Wat een adoptant zich niet altijd realiseert is dat vrijwel elke galgo of podenco uit Spanje een grotendeels onbekend, maar wel naar verleden heeft. Greyhounds Rescue Holland doet bij elke hond haar uiterste best om een zo uitgebreid mogelijke geschiedenis van elke hond te achterhalen. Op basis van uw aanvraagformulier, het telefonisch contact, het huisbezoek en onze informatie over de hond bepalen wij of de hond past bij uw gezin, uw thuissituatie en uw leefstijl.

De reis naar Nederland

Zodra u een hond definitief heeft uitgekozen, reserveren wij hem/haar voor u bij onze shelter in Spanje. Na het afronden van de administratie en betalen van het adoptiegeld, € 375.-, geven wij de shelter de opdracht uw hond reisklaar te maken. Ons transport team regelt vervolgens de reis voor uw hond naar Nederland. Dit gebeurt via bustransport. Houdt u er rekening mee dat het doorgaans nog een aantal weken kan duren voordat uw hond in Nederland aankomt. Na aankomst in Nederland zullen wij de hond op uw naam registreren bij de NDG Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren.

Elke adoptiehond komt in een voor hem vreemde omgeving terecht als hij geadopteerd wordt en zal aan veel moeten wennen. Lees alle informatie op onze site goed om u voor te bereiden.

Nazorg

Als u eenmaal een adoptiehond via ons in huis heeft, blijven we altijd bereikbaar voor vragen en hulp. Gedurende de eerste zes maanden na adoptie zal ons nazorgteam regelmatig informeren hoe het gaat. Ons team van zeer ervaren nazorgers staat klaar om uw vragen over de omgang met uw nieuwe hond te beantwoorden en adviezen te geven. Zij kunnen soms besluiten onze gedragsdeskundige in te schakelen of u helpen om een goede hondentrainer of gedragsbegeleider bij u in de buurt te vinden.

Overweegt u na het lezen van deze informatie om  tot adoptie van een van onze honden over te gaan, dan kunt u onderstaand aanvraagformulier invullen en naar ons opsturen.

Adoptievoorwaarden en Gezondheidsverklaring

Let op, bij het invullen van onderstaand formulier gaat u akkoord met onze Adoptievoorwaarden en de Gezondheidsverklaring. Lees deze goed door!

  Uw gegevens


  Uw naam*

  Straat en huisnummer*

  Postcode*

  Woonplaats*

  Land*

  Telefoonnummer vast

  Telefoonnummer mobiel

  Uw e-mailadres*  Beroep, gezin en voorkeur


  Uw beroep

  Uw gezinssamenstelling en leeftijd(en)

  Heeft u reeds een voorkeur voor een hond? Zo ja, wilt u s.v.p. uw “top-3” aangeven
  1
  2
  3

  Opmerkingen  Uw keuzes en een toelichting


  1. Wilt u een reu of een teef? Kunt u deze keuze toelichten?

  2. Welke andere huisdieren heeft u thuis? Als u een hond heeft, graag ras vermelden.

  3. Heeft u al eerder honden gehad? Zo ja, welk ras? Waarom niet meer bij u?

  4. Wie zorgt er voor uw honden bij ziekte of langdurige afwezigheid?

  5. Hoe vaak per dag laat u de hond uit en hoe lang zijn deze uitlaatrondes?

  6. Woont u in een huis of een flat?

  7. Heeft u een eigen tuin? Is deze goed afgesloten en hoog omheind? (een afscheiding van 1,5 meter of een coniferenhaag waar ze tussendoor kunnen glippen is voor een Greyhound/Galgo geen enkel probleem)

  8. Zal de hond binnen wonen of buiten?

  9. Waar verblijft de hond overdag als u thuis bent en waar als u weggaat?

  10. Waar slaapt de hond ‘s nachts?

  Windhonden hebben een dunne huid en hebben weinig lichaamsvet, daardoor kunnen zei slecht tegen kou. Hun slaapplaats moet daarom tochtvrij en warm zijn, kan dit bij u thuis?

  11. Hoeveel tijd gaat u per dag doorbrengen met de hond?

  12. Hoeveel uur zal de hond gemiddeld per dag alleen zijn? En per week? (Houdt u ook rekening met avondactiviteiten en geeft u bij uw antwoord alstublieft duidelijk aan of u per dag of per week bedoelt).

  13. Wat doet u met de hond als u op vakantie gaat?

  14. Heeft u voorkeur voor een bepaalde leeftijd en karakter: rustig, speels, actief et cetera?

  15. Bent u zich ervan bewust dat de honden soms vele littekens hebben?

  16. Bent u zich ervan bewust dat de honden de eerste maanden bang kunnen zijn voor veel dingen?

  17. Bent u zich ervan bewust dat de honden de eerste weken onzindelijk kunnen zijn?

  18. Mag de hond bij u op de bank of stoel?

  19. Bent u zich ervan bewust dat u, ondanks zorgvuldige screening van onze kant, voor onverwachte medische kosten kunt komen te staan? De stichting is hiervoor niet aansprakelijk.

  20. Is er sprake van bijzondere gebeurtenissen of omstandigheden die op korte termijn van invloed kunnen zijn op het stressniveau in het gezin (denk aan ziekte bij gezins- en familieleden, scheidingen, verhuizingen, werkproblemen, etc)?

  21. Zijn er nog andere zaken die van invloed kunnen zijn op de plaatsing van een hond en waarmee de stichting rekening dient te houden?  Nog opmerkingen?


  Heeft u nog algemene opmerkingen?  Wij vragen u in het aanvraagformulier om een top drie van de honden van uw voorkeur aan te geven. Dit is nodig omdat er mogelijk al in de tussentijd een adoptieprocedure gestart kan zijn voor een van de door u uitgekozen honden.