Trainen met je galgo…

Trainen met je galgo… “die zijn niet te trainen!” hoor ik veel mensen roepen. Of: “een galgo hoeft niet allerlei trucjes te leren.”
Laten we dan eerst eens kijken wat ‘trainen’ precies betekent. Onder trainen versta ik ‘de hond iets aanleren’. Je hond opvoeden is óók trainen.
En da’s nou grappig: het is onmogelijk om je hond niet te trainen! Je leert hem namelijk dagelijks van alles aan, het meeste zelfs onbewust. Honden leren, net als mensen, continu. Gedrag dat iets oplevert, zal vaker vertoond worden. Gedrag dat niets oplevert, zal vervagen of verdwijnen. Om hier voorbeelden van te noemen: je vraagt je hond om te gaan zitten, en zodrá hij zit, geef je hem een stukje kaas. Als je hond van kaas houdt, zal hij de volgende keer wellicht nóg sneller en enthousiaster gaan zitten. Houdt hij niet van kaas, dan is de kans groot dat hij de volgende keer tóch geïnteresseerd zal zijn omdat hij positieve aandacht krijgt (en daar zijn de meeste galgo’s gek op). Zijn gedrag (gaan zitten) levert hem dus iets op. En, voilà, hij heeft iets geleerd!3240-009

Wil je dat je hond niet meer tegen je opspringt? “Laag!” roepen of zijn pootjes vastpakken en op de grond zetten…. wat leert de hond daarvan? Hij leert dat hij, als hij tegen je opspringt, aandacht krijgt! En dat is voor veel honden al een enorme beloning! Wat doe ik als ik een hond dat wil afleren? Ik blijf heel rustig staan en wacht tot de hond weer zijn vier poten op de grond heeft. En precíes op dat moment geef ik aandacht en/of een lekker voertje! Wat heeft hij hiervan geleerd? Vier poten op de grond levert mij een beloning op! En omdat je het opspringen noch met aandacht, noch met voer beloond hebt, zal het gedrag verdwijnen.
Tenzij het opspringen hem nog iets anders oplevert, zoals een fijn uitzicht naar de tuin…. En daar hebben we al een superreden om met je hond een cursus te gaan volgen:
Een goede, moderne hondentrainer gaat met jou en je hond aan de slag en leert jullie elkaar te begrijpen.

Een goede, moderne hondentrainer werkt met beloningsgerichte methodes, omdat (wetenschappelijk) bewezen is dat het hondenbrein hier het beste op reageert (net als het brein van alle andere dieren, inclusief de mens).
Een goede, moderne hondentrainer doet niets met jou of je hond dat jij niet wilt.

Een goede, moderne hondentrainer gebruikt geen straf, pijn, wurgketting, prikband of andere averse middelen.
Een goede, moderne hondentrainer past zijn/haar training aan op jouw vragen en mogelijkheden.
Een goede, moderne hondentrainer is geschoold in de nieuwste, wetenschappelijk onderbouwde kennis en methoden over het omgaan met de hond.
En zo kan ik nog duizend redenen opnoemen waarom het nuttig en vooral erg leuk is om met je galgo een cursus te volgen!
Als hondengedragsdeskundige en hondentrainer bij GHR kan ik je helpen bij opvoed- en trainingsvragen met je galgo. Ik zal je echter altijd adviseren om bij jou in de buurt een goede 3241-014hondenschool te zoeken en daar een cursus te volgen.

Omdat ik een groot netwerk heb help ik je graag bij het vinden van een leuke hondenschool. Want: trainen met je hond op de moderne manier is LEUK!
Het verhaal van Kim met haar Galgo Dos in deze nieuwsbrief is hier een prachtig voorbeeld van!

Gerdien Averink