Bijna twee maanden nadat de laatste poging om geadopteerde honden uit Spanje te halen voortijdig strandde, werd op 15 en 16 mei 2020 een nieuwe poging ondernomen. 33 geredde honden zouden worden opgehaald, om te beginnen aan hun nieuwe levens in België en Nederland. De adoptanten wachtten vol spanning af, en deze keer deden wij dat ook…

Een transport regelen vergt normaal gesproken al veel tijd en coördinatie van de vrijwilligers, zowel hier als in Spanje. Maar in corona tijd was er nog veel meer wat geregeld, bedacht en opgelost moest worden. Iedereen was echter op en top gemotiveerd om dit transport wel tot een goed einde te brengen, en wekenlang werd er gewerkt aan de uitwerking van een covid-19 geschikt plan. Geen grote manege bak waarin de honden net na aankomst heerlijk kunnen rennen en spelen en ontladen van de lange, spannende reis, terwijl hun nieuwe baasje gezellig met elkaar staan te kletsen. In plaats daarvan een ophaalschema en baasjes die vol spanning in de auto wachten met een foto en de naam van hun hond op het dashboard.

Het transport begon op vrijdag 15 mei in Spanje, waar een team langs verschillende shelters ging om alle honden op te halen. Vrijwilligers bij de shelters maakten filmpjes en foto’s van het vertrek van hun lieve viervoeters, welke met veel enthousiasme werden ontvangen door de adoptanten die met smart zaten te wachten op nieuws van hun hondje! Tegen het eind van de middag waren alle honden verzameld – 33 stuks – en werd begonnen aan de lange rit naar België, waar de eerste honden werden afgeleverd. Een van de shelters had enkele honden die in België waren geadopteerd buiten onze stichting om, maar in deze tijd moeten we elkaar allemaal een handje helpen. Er was nog plaats vrij op het transport, en we waren dus uiteraard bereid om deze extra honden mee te nemen.

Zaterdag 16 mei, iets na het middaguur, was het dan eindelijk zo ver: de adoptanten in België mochten hun hondjes komen ophalen. Een paar uur later konden ook de Nederlandse families hun nieuwe beste vriend in de armen sluiten, voor sommige 2 maanden later dan ze hadden gedacht, gehoopt en gewild. Wat waren er veel blije gezichten, en veel gelukkige honden. We werden overspoeld met foto’s en filmpjes van galgo’s en podenco’s die hun families ontmoetten, op weg waren naar huis, of hun nieuwe onderkomen aan het verkennen waren.

Er waren galgo’s bij die enthousiast mee gingen en zodra ze los waren direct op verkenning uit gingen, of meteen begonnen te spelen met hun nieuwe broertjes en/of zusjes. Er waren ook wat viervoeters die nog erg nerveus waren, en alle nieuwe indrukken erg spannend vonden. We kregen vertederende foto’s van honden die uitgeput bij hun nieuwe baasje op de bank kropen, en met hun kop veilig op schoot in slaap vielen. En grappige foto’s van galgo’s die het veel te kleine mandje van hun veel kleinere collega-viervoeter hadden ingepikt. Zelfs op zondag bleven de foto’s binnen stromen, met updates over hoe de honden de nacht hadden doorgemaakt en de progressie die al bij veel honden te merken was Een deel had de grotere hondenmand ontdekt en was hier naar toe verkast!

Bij elk transport is de inzet van vrijwilligers super, de dankbaarheid van adoptanten groot, en de blijdschap van ons allemaal enorm. Maar bij dit transport, was alles net wat intenser. We willen iedereen – adoptanten in België en Nederland, alle vrijwilligers betrokken bij de organisatie en uitvoering in Spanje, België en Nederland, en natuurlijk de chauffeurs, heel hartelijk bedanken voor hun inzet, positieve houding, geduld, en begrip voor de covid-19 maatregelen. Dankzij jullie zijn 33 geredde honden begonnen aan het mooie deel van hun leven, en hebben de shelters weer wat meer ruimte en middelen om nieuwe honden te kunnen opvangen.

Voorlopig zal het niet mogelijk zijn om honden te vliegen, maar dit transport laat zien dat we samen, met elkaar, er toch in kunnen slagen geredde Spaanse windhonden naar een beter thuis te brengen. Het was een bijzonder transport om mee te mogen maken, hopelijk krijgt het snel en vervolg waarbij we nog meer viervoeters aan hun nieuwe leven kunnen laten beginnen!

Bent u door alle lieve foto’s verliefd geworden op Spaanse galgo’s of podenco’s? Heeft dit verhaal u in vervoering gebracht en overweegt u ook te adopteren? Maar vindt u te spannend om een vriend voor het leven te kiezen vanaf een foto op internet, of wilt u eerst zeker weten dat hij/zij in uw roedel past? Dat kan! Drie van de naar Nederland gebrachte lieverds, 2 galgo’s en 1 podenco, zijn opgevangen in pleeggezinnen. Een van de galgo’s laten we nog heel even wachten om haar goed te leren kennen en te weten wat zij nodig heeft. Klik op hun naam om kennis te maken met Sakura of Elliot!