Greyhounds Rescue Holland haalt windhonden vanuit Spanje naar Nederland! De aankomst in Rotterdam/Poortugaal 4 juli 2020.

Tien mishandelde en ten dode opgeschreven Galgo’s en Podenco’s uit Spanje zijn na 24 uur veilig aangekomen in Poortugaal, om overgedragen te worden aan hun nieuwe baasjes.

Een artikel van Tineke Nusink voor De Botlek

Zaterdag 4 juli arriveerde de bus met 10 honden, Galgo’s en Podenco’s, uit Spanje in Poortugaal. De adoptanten waren aanwezig en konden niet wachten! Vrijdag 3 juli is Catalina van den Heuvel met het vliegtuig op en neer geweest naar Málaga om twee honden naar Nederland te halen, omdat hun conditie te slecht was voor de busreis.

De Stichting Greyhounds Rescue Holland haalt regelmatig gedumpte honden op in Spanje. De honden worden daar aan hun lot overgelaten door Spaanse jagers (Galguero’s) en zijn in veel gevallen tijdens hun verblijf slecht verzorgd en/of mishandeld. In Spanje heb je honden en Galgo’s. De Galgo’s hebben geen enkele rechtsbescherming. De voormalige eigenaren hebben dan ook geen enkele band met deze dieren en zien ze louter als gebruiksvoorwerp. Presteren ze niet bij de jacht of op de renbaan, worden ze zonder pardon afgedankt. In Spanje zijn diverse shelters die de windhonden opvangen. Gemiddeld worden er 50.000 windhonden per jaar gedumpt in Spanje.

De bus is 7 dagen geleden vanuit Nederland vertrokken, volgeladen met hondenvoer, medicijnen, hondenmanden e.d. Eerst levert de bus alle spullen af bij de diverse shelters (8) tot aan Málaga en rijdt vervolgens leeg terug langs de shelters om de windhonden op te halen.

Catalina van den Heuvel en haar man Erik uit Poortugaal zijn vrijwilligers die zich sinds een jaar bezig houden met het pleeg team en de nazorg. Zelf heeft ze met haar man een hond, genaamd Augustin, gehad. Hij was zo bijzonder dat hij de drijfveer is geweest om zich intensief met de opvang te gaan bezighouden. Galgo’s en Podenco’s hebben een heel zachtaardig en lief karakter. Ze zijn slim en hebben humor. Ondanks alles wat deze windhonden hebben meegemaakt worden ze bijna nooit vals of kwaadaardig. Catalina is zelf voor eigen rekening naar Spanje gereisd om 2 honden op te halen. Één hond heeft een “gouden” mandje gekregen bij Catalina en Erik, daarnaast hebben ze inmiddels diverse andere adoptie honden. Catalina heeft sinds twee jaar een massage en schoonheidssalon in Poortugaal.

Mocht u interesse hebben en een ontzettend lieve windhondenvriend of windhondenvriendin willen adopteren, kunt u contact opnemen met bovenvermelde stichting. Of kijk op de website: www.greyhoundsrescue.nl/ Ook kunt u de stichting financieel steunen door donateur te worden, of door via deze link een eenmalige gift over te maken. De stichting financiert alles uit giften en gaven. Steun hen in het goede werk dat zij verrichten en help de windhonden.