Verlatingsangst is een onderschat probleem, dat vaak een langdurige training nodig heeft.
Verlatingsangst betekent dat uw hond het ontzettend moeilijk heeft wanneer u als eigenaar weggaat. Het kan zich uiten op verschillende manieren, janken en/of blaffen, slopen, aan de deur krabben, zichzelf verwonden, et cetera.

Slopen, janken, blaffen en aan zichzelf knabbelen of likken zorgt ervoor, dat er stoffen in het lichaam vrijkomen die de hond rustig maken, dit helpt om iets te ontspannen in die stressvolle situatie.
Aan de deur krabben wordt vaak gedaan omdat de eigenaar daar doorheen gegaan is, de hond wil achter de eigenaar aan en probeert zich als het ware een weg door de deur te krabben. U kunt zich voorstellen dat een hond in zo’n situatie erg ongelukkig is. Straf hem dus niet, maar ga oplossingsgericht te werk.

Oorzaak
De oorzaak van verlatingsangst kan verschillend zijn. De hond heeft nooit geleerd om alleen te blijven, hij heeft een negatieve ervaring gehad toen hij alleen was, een slechte socialisatie kan ook meespelen en zo zijn er nog wel meer oorzaken.

Hoe pakt u dit aan
Helaas is er geen snelle oplossing voor dit probleem, het hangt natuurlijk ook af in welke mate uw hond verlatingsangst heeft. Er zijn echter wel een aantal tips die kunnen helpen om uw hond hierover heen te helpen.

Het allerbelangrijkste is trainen, trainen en nog eens trainen maar wel met mini stapjes. Basis van deze training is beginnen met er achter komen hoe lang je hond alleen kan zijn zonder te gaan janken, krabben of iets dergelijks. Dit kunt u mooi achterhalen door de hond te filmen als u weggaat. Begint hij bijvoorbeeld na 20 minuten dan zijn die 20 minuten uw beginpunt. Van daaruit gaat u, rekening houdend met het tempo van uw hond, langzaam opbouwen.

Geef hem iets lekkers (wat veilig is en waar hij dol op is), bijvoorbeeld een kong om leeg te eten, zodat hij bezig is op het moment dat u weggaat. Zo krijgt hij hier een leuke ervaring mee en het daagt hem uit, waardoor hij geestelijke uitdaging heeft en vermoeid raakt.

Maak geen groot issue van het weggaan, houd het liefdevol maar wél kort en bondig. Ook het thuiskomen moet geen feestje worden, ook hier rustig en kort begroeten.
Als uw hond nog niet alleen kan blijven en u moet weg, regel dan iets voor hem. Een oppas of iets dergelijks, maar laat hem dan ook niet alleen.

Als uw hond in huis de neiging heeft om u overal te volgen, ga hier dan ook aan werken zodat dit minder wordt, bijvoorbeeld door een deur dicht te doen of een traphekje te plaatsen.

Soms kan het helpen om zijn ruimte te verkleinen, bijvoorbeeld door een bench, al dan niet met een doek over 3 zijkanten, of een kamertje in huis. Dit is per hond verschillend, maar is het uitproberen waard. Liefst een ruimte waar hij zich prettig voelt en niet teveel prikkels (geluiden, licht, stemmen, etc.) van buiten krijgt, zeker als hij daar gevoelig voor is.

Bepaalde rituelen zijn voor de hond een voorbode dat u weggaat, zoals jas aandoen, sleutels pakken. Doe deze rituelen ook eens als u niet weggaat en doe het eens iets anders als u wel weggaat.

Soms kan het helpen om uw hond te ondersteunen met medicatie. Realiseer u echter dat er geen wonderpilletjes bestaan en dat medicatie altijd gegeven moet worden in combinatie met trainen. Het ondersteunt uw hond, maar neemt niet het probleem weg.
Qua medicatie kunt u denken aan natuurlijke middelen zoals zylkene, Royal Canin calm dieetvoer, telizen, adaptil verstuiver of band en Bach bloesem. Al deze middelen kunnen relatief onschuldig ingezet worden, zonder bijwerkingen. De ene hond zal er baat bij hebben en de andere niet.

Andere medicatie die ingezet kan worden is clomicalm of selgian. Clomicalm is het meest gebruikt bij verlatingsangst. Deze middelen kunnen echter alleen gegeven worden in overleg met uw dierenarts en eventueel een gedragstherapeut. Deze middelen moeten ook afgebouwd worden en worden vaak voor langere duur ingezet, uiteraard in combinatie met trainen.

Het is zeker raadzaam om bij verlatingsangst, of andere gedragsproblemen, contact te zoeken met een erkende en goed aangeschreven gedragstherapeut die werkt volgens de moderne huidige inzichten.