Dag 5 – Al weer de laatste dag van dit mooie en vooral bijzondere bezoek aan Spanje. Voor de laatste keer naar een nieuwe plaats en voor de laatste keer ’s avonds weer terug naar Córdoba. Last, but not least: het bezoek aan de shelters Argos en Arca de Seville.

Seville is qua afstand vanaf Córdoba een beetje vergelijkbaar met het gisteren bezochte Olvera. Het is één van de vier Spaanse steden vanaf waar geadopteerde honden regelmatig naar Nederland gevlogen worden. Hier leggen Matthieu en Richard vandaag twee bezoeken af. De dag begon dan ook vroeg; al voor 8 uur vanmorgen was het vertrek. Omstreeks 10 uur ontmoetten ze een vrijwilligster van de shelter Argos, die hen mee nam naar een hondenhotel, of in het Spaans: residencia. Hier worden enkele van hun galgo’s opgevangen, omdat de shelter zelf maar relatief klein is. De vrijwilligers waren er echter net zo toegewijd als in de grotere shelters en ook hier waren ze enorm blij met de spullen die we voor ze bij hadden.

Met een inmiddels bijna lege bus reden de twee heren tegen het eind van de middag naar de laatste shelter van dit bezoek: Arca Sevilla. Dit is een shelter met mooie verblijven, waar de honden vrijelijk naar binnen en buiten kunnen lopen. Ze zitten met een aantal honden samen, zodat ze gezelschap hebben; galgo’s zijn namelijk het liefst niet alleen. Daarnaast hebben ze verschillende omheinde losloopvelden, waar de honden alle ruimte hebben om te kunnen rennen en spelen. Doordat ze verschillende velden hebben, is het mogelijk om honden in groepen naar buiten te laten. Zo hebben oudere honden die graag rustig een beetje snuffelen, bijvoorbeeld geen last van overactieve pups die alleen maar willen spelen. Alle honden kunnen een aantal keer per dag een tijd los lopen op zo’n omheind veld. Tussendoor mogen ze weer terug in hun eigen kennel waar ze lekker kunnen uitrusten en in de zon – of binnen – op een kleedje of in een mand kunnen liggen. Galgo’s houden namelijk ook veel van lekker ontspannen liggen, maar dat vinden zichtjagers best een beetje lastig op zo’n open veld met zoveel ruimte, spelende honden en veel prikkels. Dus als ze een tijd gerend en gespeeld hebben, vinden ze het heerlijk om rustig te kunnen liggen slapen in hun eigen kennel. Dat maakt galgo’s zo’n ideaal ras: binnen heb je er nauwelijks een kind aan, maar zodra ze buiten zijn kun je genieten van hun spel en de topsnelheid waarmee ze de vouwen uit je broek lopen. Het is gewoon een prachtig ras…

Een prachtig ras dat het verdient om zoveel beter behandeld te worden dan in Spanje helaas vaak het geval is. Dat maakt het werk van de Spaanse shelters zo ontzettend belangrijk. De vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor deze lieve dieren en zijn voor hulp volledig afhankelijk van donaties. Het is dus ongelooflijk fijn dat we ze hierin een klein beetje hebben kunnen steunen met alle spullen die we voor ze hebben meegenomen. Fijn, zowel voor hun als voor ons. Op deze manier kunnen we namelijk ook een steentje bijdragen aan de opvang van deze honden in Spanje. Speciaal is het ook om deze mensen te moeten, want samen werken we aan hetzelfde doel: galgo’s en podenco’s een beter leven geven. En natuurlijk is het bijzonder om de honden zelf te ontmoeten, waar we ons met z’n allen zo voor in zetten. Deze reis is een geweldige beloning voor het werk wat we met z’n allen doen, en voldoende motivatie om hier nog jaren mee door te gaan!

Morgen, als dit bijzonder bezoek aan Spanje erop zit, zal de inmiddels lege bus gevuld worden met de reismanden voor de negen galgo’s die mee terug naar Nederland mogen. In alle vroegte zal de bus klaargemaakt worden voor vertrek en worden deze gelukkige honden opgehaald bij de shelters Galgo Del Sur en Galgos en Familia. Vandaag zijn ze nog nagekeken door een dierenarts, om er zeker van te zijn dat ze reisklaar zijn. De terugreis zal in 3 etappes gereden worden, want er moet natuurlijk vaker gestopt worden voor de honden. De reis van morgen heeft als einddoel Valencia. Nog maar een paar nachtjes slapen, en dan kunnen deze lieverds op 14 december eindelijk hun nieuwe families ontmoeten en beginnen aan het mooie leven dat ze zo verdienen!

We houden u graag op de hoogte van de belevenissen van Richard en Matthieu. Klik hier voor het volgende reisverslag. Heeft u het vorige reisverslag gemist, klik dan hier!