uitlatenDe meeste galgo’s hebben nooit in huis geleefd en zullen dan ook nog niet zindelijk zijn als ze in Nederland arriveren. Ze hebben vaak lange tijd in een shelter (Spaans asiel) gewoond alwaar ze hun behoeften konden doen op de tijd en plek die hun uitkwam, vaak een betonnen vloer in een kaal hok of een hard, zanderig losloopterrein. Heeft u het geluk een hond te hebben die in Spanje in een pleeggezin heeft gewoond, dan is hij hoogstwaarschijnlijk wel al zindelijk en heeft u het een stukje makkelijker. Hoewel de meeste honden van nature zindelijk zijn, kan het voorkomen dat uw hond de eerste dagen moet wennen aan zijn nieuwe woonomgeving en een ritme van uitlaten en nog in huis plast of poept. Straf hem hiervoor niet, u zult er alleen een bange hond aan over houden die zal blijven plassen in huis. Heb geduld en blijf onder alle omstandigheden rustig, het kan even moeilijk zijn, maar zet door!

Last van darmen

Ook kan de hond last krijgen van zijn darmen door de overgang op andere voeding en hierdoor tijdelijk onzindelijk zijn omdat hij hij last krijgt van diarree. Ga uit met de hond direct nadat hij wakker is geworden, na het eten en drinken. Laat de hond in het begin 4-6 keer per dag hetzelfde blokje lopen. Ga niet gelijk hele einden met hem wandelen, maar maak hem vertrouwd met de nieuwe woonomgeving. U zult dan al snel merken dat hij z’n vaste plekje vindt om zich te ontlasten. Meelopen met een andere hond kan helpen, goed zien doet goed volgen.

Ontlasting

Sommige honden hebben zich altijd ontlast op een harde ondergrond en zullen er niets van begrijpen als u maar in de grasstrook naast de stoep blijft lopen met hem, gras is om te spelen, niet om te poepen. Sommige honden zijn zeer angstig buiten en zullen hun behoefte ophouden omdat ze zich niet veilig voelen, eenmaal terug in huis, een voor hen inmiddels veilige omgeving, zullen ze zich dan wel ontlasten. Ontwijk dus vooral in het begin drukke uitlaatgebieden met veel honden en rumoer of ga iets vroeger of iets later naar buiten als het wat rustiger is. Sommige honden hebben iets langer nodig en dan kan het noodzakelijk zijn om de hond iets vaker uit te laten: op het moment dat u merkt dat uw hond onrustig wordt, rondjes gaat draaien, wil gaan zitten om zich te ontlasten neemt u hem gelijk mee naar buiten. Het zijn slimme honden en ze zullen dit dan ook snel doorkrijgen.
Tip: dweil het ongelukje op, leg het doekje in ’n hoekje van de tuin en laat de hond hieraan ruiken als u naar buiten gaat. Voor sommige honden is dit ‘toestemming’ om te mogen plassen.

Aan de lijn lopen

U zult merken dat deze honden ongelooflijk makkelijk aan de lijn lopen, trekken is hen onbekend, ze wandelen rustig en elegant naast u. Houd de hond altijd aangelijnd in niet afgezet gebied. Vergeet niet dat deze honden jagen op het zicht en wat voor u als een onbekend stipje in de verte beweegt, kan voor uw hond een sein zijn om er als een raket van­door te gaan. En de snelheid van deze honden is ongeëvenaard, ze halen met gemak 50 tot 70 km per uur! Een ongeluk is dan zo gebeurd.

Jagen verboden!

Voor alle duidelijkheid (en dit is uitgezocht samen met het Ministerie van Landbouw, afd, natuurbeheer): in Nederland is het absoluut verboden om te jagen met lange honden (windhonden) of om ze in de positie te brengen dat ze zouden kunnen jagen. Honden mogen alleen loslopen in speciale loslaat gebieden, mits ze goed onder appel staan. Zicht en snelheid zijn de sterkste kanten van de windhonden, zodra ze iets zien gaan ze er achteraan, en dan is niet het konijn, maar uw hond het loslopende wild, tenminste in de ogen van de wildbeheerder. Houd dit dus altijd goed in de gaten! Uw jagende hond staat absoluut niet meer open voor uw bevelen en zal te allen tijde het bevel terug te komen negeren.
Hij springt in zijn achtervolging met het grootste gemak over 2 meter hoge hekken en 3 meter brede sloten, dus hou ook hier rekening mee als u hem los wilt laten in een gebied waar ofwel katten lopen of klein wild zoals konijnen en hazen en reeën.

Bouw eerst een goede band op

Wij adviseren u dan ook uw hond zeker niet los te laten voordat u een goede band met uw hond heeft opgebouwd en u weet hoe uw hond op u reageert. Er zijn honden die hun nieuwe baasje geen seconde uit het oog verliezen en nauwelijks interesse hebben in hun omgeving. Maar er zijn er ook bij, en dit zijn met name de honden die voor de jacht gebruikt zijn, die niets anders doen dan zoeken naar een reden om op volle snelheid ergens achteraan te gaan.