Lieve vrienden van onze stichting.

Zoals altijd willen we u graag onder de aandacht brengen dat u de Greytnews ontvangt omdat u zich (lang geleden) hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Mocht u dit niet meer op prijs stellen, dan kunt u zich via de knop onderaan in deze nieuwsbrief hiervoor afmelden.

Dit keer geen extra uitgebreide Greytnews, ook al gebeurt er veel – vooral op maatschappelijk gebied – in Nederland én in de andere landen. We hoeven u niet te zeggen dat het vooral de pandemie Covid19 is die de hele wereld momenteel in zijn greep houdt, u hoort en leest het tenslotte momenteel elke dag op TV, radio, social media, kranten en ook in uw privé omgeving wordt u er ongetwijfeld direct of indirect mee geconfronteerd. We wensen u allemaal vooral veel sterkte toe en kunnen ook niet anders dan u oproepen goed voor u zelf en alles wat u lief is te zorgen.

In onze vorige Greytnews lieten we u al weten dat de grootste gevolgen hiervan en de grootste tragedies zich afspelen in Spanje. Daar hebben we ook al diverse artikelen aan gewijd, oproepen geplaatst voor donaties en er zijn ook al flink wat donaties binnen gekomen. Ook kunnen we met trots zeggen dat we de eersten waren die in samenwerking met anderen de pers hebben opgezocht, waaronder InSpanje en AnimalsToday.

Natuurlijk blijft het belangrijk dat we de shelters en daardoor de honden zoveel mogelijk steunen en om die reden willen we u hier nogmaals oproepen om als het kan een bijdrage te storten. De ontwikkelingen van dit moment kosten al té veel levens van mensen en van dieren, het mag toch niet zo zijn dat het ook nog levens kost van honden die al in veiligheid in de shelters zitten.

Verder gaan we gewoon door met het plaatsen van honden op onze website die nieuw zijn binnen gekomen in de shelters of er in een aantal gevallen al een poosje zijn maar waar nu pas genoeg over bekend is om een goede beschrijving van hen op onze website te kunnen zetten. Veel nieuwe honden komen zoals u weet helaas op dit moment niet de shelters binnen.

U hebt al enkele keren van ons gehoord dat onze website opnieuw wordt gebouwd. We zijn er mee bezig, maar ook binnen onze vrijwilligersorganisatie hebben we met extra druk te maken door zieken, overigens gelukkig tot op dit moment niet door Covid19. Een belangrijk punt hierbij is dat we geen grote bedragen uit willen geven aan een professionele websitebouwer. We moesten dus op zoek naar mensen die wél een website kunnen bouwen, maar dit pro deo willen doen uit liefde voor de honden. Het geld wat we ontvangen uit adopties en donaties is tenslotte broodnodig om de shelters te helpen.

Verder in deze nieuwsbrief leest u nog een artikel wat er op dit moment aan donaties is ontvangen en wat we daar mee hebben gedaan. We kunnen u al wel verklappen dat er een mooi bedrag is gedoneerd door u allemaal samen!

Onze betrokkenheid, onze inzet, onze passie zal er in 2020 – zoals u van ons gewend bent – ook dit jaar weer toe leiden dat we door gaan in onze strijd tegen de omstandigheden waarin de Galgo’s en Podenco’s gedwongen moeten leven in Spanje. We gaan door met het bieden van een nieuw thuis en dus nieuwe toekomst aan zoveel mogelijk van hen en we gaan ons er voor inzetten in 2020 om meer gastgezinnen (pleegouders) te vinden voor deze lieverds zodat er meer honden die het nodig hebben sneller kunnen worden geholpen.

Zoals u weet was het plan in 2020 vaker naar Spanje te gaan rijden met onze eigen bus. De eerste rit in maart hebben we moeten afbreken. Ook hebt u al van ons gehoord dat de volgende rit gepland staat voor vertrek einde mei en aankomst in Nederland begin juni. We hebben nog steeds de hoop dat deze door kan gaan, maar zoals u zult begrijpen is ook dat nog onzeker.

Reserveringen van honden die op onze website geplaatst zijn gaat nog steeds door, maar het worden even geen formele adopties om de simpele reden dat ook wij ons aan de RIVM richtlijnen moeten houden. In nagenoeg alle gevallen moet er immers eerst een huisbezoek worden afgelegd. We zoeken naar oplossingen om de huisbezoeken wellicht (deels) op andere manieren te kunnen invullen.

Als over een poosje alle restricties weg zijn en we dus weer kunnen zeggen dat we in een Europa leven waar alles weer op de manier mag gaan zoals we gewend zijn, dan is het meer dan ooit nodig de honden uit Spanje te halen door middel van vluchten en een of meer bustransporten. Helpt u dan alstublieft mee door ook in uw eigen sociale netwerken veel aandacht te geven aan de honden die allemaal een vluchtbegeleider nodig hebben, waardoor het hard nodig is dat zoveel mogelijk mensen zich bereid verklaren om als ze naar Sevilla, Malaga, Valencia reizen op de terugweg een of twee honden te begeleiden naar een van de Nederlandse luchthavens.

Dank voor uw betrokkenheid en uw steun in gedachten/financieel/als sympathisant/als vrijwilliger/als adoptant.

Esther Versluijs en teams

Voorzitter Greyhounds Rescue Holland

Lieve viervoeters op zoek naar een gezin met galgo-ervaring

Met z’n allen zitten ze in Spanje in een shelter, reikhalzend uit te kijken naar een nieuw thuis, adoptie, en de start van een nieuw en beter leven. Maar voor sommigen is die zoektocht wat lastiger, als ze door hun gruwelijke verleden het vertrouwen in de mensen zijn kwijt geraakt – of het vertrouwen in zich zelf.

Maar ook deze lieve viervoeters kunnen nog leren te genieten van het leven: met veel liefde, geduld en persoonlijke aandacht. Liefde is er in de shelters genoeg, maar niet de tijd die één vrijwilliger consequent met een onzekere, verloren galgo moet door brengen om aan dat vertrouwen te werken. Daarom zoeken we voor hen extra hard naar mensen met veel galgo-ervaring, zodat ze de hulp krijgen die ze nodig hebben om hun eigen vrolijke, aanhankelijke en enthousiaste zelf te kunnen laten zien. En wat is er als mens nou mooier dan daar je galgo bij te kunnen helpen en ze zo te zien opbloeien? Heeft u de ervaring en tijd die hiervoor nodig is? Overweeg dan om een van deze lieve viervoeters een beter leven te geven!

Het gaat om Acero (die al in Nederland is), Mufasa, Maica en Hofnir.

Leest u hier meer over hen.

Covid19, de positieve en de negatieve kanten

Momenteel doen de Greyhound Rescue Holland teams, vrijwilligers en sympathisanten er alles aan om de Spaanse vrijwilligers van onze shelters op afstand bij te kunnen staan. In Nederland komen de donaties al aardig op gang! Maar nu roepen wij óók de hulp in van Nederlandse particulieren, restaurants en bedrijven, die gevestigd zijn in Zuid-Spanje. Voor hulpgoederen, medicijnen, heel veel voer, donaties en waar mogelijk menskracht! Dat is hard nodig, van verschillende shelters hoorden we berichten over dramatische omstandigheden. U kunt hier over een van hen lezen.

Leest u hier verder voor het volledige artikel, u treft daar ook info aan over onze persbericht die aandacht kregen bij InSpanje. Ook Animals Today plaatste naar aanleiding van ons persbericht dit stuk.

Crisje kijkt dl 2 – In actie komen

Crisje kijkt op van haar zoveelste dutje vandaag. Ze ziet mij naast haar op de bank zitten. Ik doe iets vreemds in haar ogen. 

Ik lijk niets te doen, maar voor “niets” klopt mijn energie niet. Ik doe iets heel nutteloos in haar ogen. Het levert namelijk niets op; geen eten als ik hongerig ben, geen water als ik dorst heb, geen warmte bij kou en geen gezelschap bij eenzaamheid. Dingen die voor haar héél belangrijk zijn dus. En die dat ook voor ons, mensen, zijn.

Ik zit te piekeren, rondjes te denken, me zorgen te maken over toekomst en verleden. Denken aan dingen waar ik geen invloed op heb. Dat weet ik natuurlijk wel dat dit zinloos is. Maar tóch lijken met mij, alle mensen dit erg graag te doen. En kunnen, of willen (?), we er niet mee stoppen. 

Crisje vindt daar wat van, ……

Het begin is er, dank voor uw donaties!

Al enkele weken ziet u rond de Covid19 pandemie allerlei berichten van ons verschijnen op onze website, onze Facebookpagina en ook in allerlei andere social media uitingen. Zelfs InSpanje en Animals Today hebben naar aanleiding van ons persbericht aandacht besteed aan de penibele toestand waarin de honden in Spanje verkeren en op dit moment vooral de shelters.

Naar aanleiding van de benarde situatie waarin onze Spaanse vrijwilligers en de door hun geredde honden momenteel verkeren vroegen wij u om donaties, gaven een uitleg wat er precies aan de hand is, we plaatsten een bericht waarin u het boek Ravage kunt kopen enzovoorts. En het heeft gewerkt, hoewel het einde natuurlijk nog lang niet in zicht is.

Het volledige bericht kunt u hier lezen.

Hoera! Manolo is 18 jaar!

Toen we Manolo via Greyhounds Rescue Holland (GRH) op 8 juni 2013 adopteerden was hij al op een behoorlijk leeftijd, volgens zijn dierenpaspoort werd hij op 3 april 2002 in Spanje geboren.

Ons is weinig bekend over zijn verleden, zichtbaar waren zijn doorgegroeide nageltjes aan de voorkant, slechte tanden en hij was erg mager. Dat zijn verschijnselen die wel laten zien dat hij lang verwaarloosd werd waar hij vandaan kwam. We hadden toen al een jaar eerder een Galga geadopteerd die naar de naam Lara luistert. En omdat we graag een gezellige roedel wilden hebben en vooral weer een hond die een gouden mandje zocht, was het vanzelfsprekend om weer met GRH contact te zoeken om een hond te vinden die in onze familie past.

Onze keuze viel op Manolo, de pijl van Amor raakte me meteen toen ik hem voor het eerst zag, zijn grote bijna ronde lieve oogjes, Master Yoda oortjes en die aandoenlijke lange snuit die me besnuffelde. Het besluit was genomen, Manolo en ik waren vanaf die eerste dag onafscheidelijk. Zo op het eerste gezicht wisten Lara en Manolo even niet zo goed wat ze met elkaar moesten, maar omdat Manolo qua leeftijd ietsje wijzer was dan Lara en vanzelfsprekend zachtmoediger, kon Lara het al heel snel goed met hem vinden en ze kregen een hechte band met elkaar.

Manolo wende snel aan de routines van de dag in ons huis: ‘s ochtends wandelen, eten, wandelen door de binnenstad naar kantoor, tussendoor de lokale nieuwe dingen besnuffelen, mentale steun geven door heftig gesnurk tijdens kantooruren en teleconferenties, een korte middagwandeling, siësta houden, naar de winkels boodschappen doen, naar huis wandelen, eten, rondje last minute in de avond en dan weer slapen. Manolo is ook zo ontzettend blij elke keer als hij mee mag naar kantoor, hij wil als eerste begroet worden en als dan een van onze medewerkers of een gast op kantoor de fout ingaat om hem te aaien, tja dan zit er niks anders op dan gewoon doorgaan. Manolo houdt namelijk erg veel van knuffelen, aaien en nog meer aaien en knuffelen.

Manolo is nu al 7 jaar bij ons en heeft lief en leed met ons gedeeld. Ook stond hij altijd al klaar om ons met zijn liefde te steunen, vooral in zware tijden. Natuurlijk loopt hij nu hij al 18 jaar is wat minder goed en sja, het zien wordt ook minder, maar elke dag loopt hij nog vaak de trap op en af. Ook dat doet hij niet meer zoals het was, maar nog steeds is hij duidelijk blij en staat kwispelend klaar om aan zijn dagroutine te beginnen.

Onze lieve Manolo – a true gentleman en een hartendief.