Rehala betekend met een grote meute honden jagen op wild. Rehala is een wrede manier van jagen die altijd slecht afloopt voor de gejaagde prooi (groot wild) maar ook vaak voor een aantal honden die sneuvelen tijdens de jacht.

rehala1

In het gebied waar één van onze shelter gevestigd is, wordt op deze manier (rehala) gejaagd en dan voornamelijk op wilde zwijnen. De meeste galguero’s (jagers) die op deze manier jagen, hebben vaak tussen de 40 en 50 honden, meestal podenco’s. Het is natuurlijk onmogelijk om alleen voor zoveel honden goed te zorgen.

 

 

rehala2

Het is verschrikkelijk om te zien hoe deze honden worden gehouden, vaak naast elkaar aan een korte ketting. Wanneer ze worden gevoerd…een homp brood of wat botten, vechten de reuen enorm om het kleine beetje eten dat ze krijgen.

rehala3

 

 

 

Wanneer er een teef loops is vechten de reuen, ze raken gefrustreerd omdat ze er niet bij kunnen. En door de grote hoeveelheid honden is er altijd wel één loops.

 

Op weg naar het jachtgebied worden er verschrikkelijke methode gebruikt om te honden te transporteren.

rehala11

Heel soms wordt er een podenco gered van deze vorm van jacht, maar het is bijna een onmogelijke taak hen opnieuw te socialiseren. Ze zijn niet anders gewend dan aan een korte ketting van één meter te leven en dit heeft hen enorm getekend. Ze hebben zich amper kunnen bewegen of ooit kunnen spelen. Altijd moeten vechten met de reuen naast zich.

En ineens na de dag van de redding staat de geredde hond niet meer vast aan een ketting….en ben is hij helemaal alleen en moet de resocialisatie van voren af aan opnieuw beginnen, dit lijkt vaak onbegonnen werk. Het is vaak een groot probleem omdat zij geen ander leven gewend zijn. Het is verschrikkelijk om te zien hoe deze honden mentaal mishandeld zijn.

Wij hebben geen geredde podenco’s die op deze manier misbruikt zijn voor de jacht op onze website staan. Toch wilde we u een kijkje geven “achter de schermen” van deze manier van jagen.